Ciasta i desery

Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia

Tort bezowy to słodki przysmak, który wręcz rozpływa się w ustach. Nie jest zbyt pracochłonny ani trudny do zrobienia, a zawsze prezentuje się efektownie i kusząco, i do tego smakuje wybornie. Zawsze robię go po Tłustym Czwartku, kiedy zostaje mi dużo białek po robieniu pączków. Białka można zamrozić, a po odmrożeniu i i ogrzaniu ich do temperatury pokojowej ubijają się jak świeże.

 

Składniki na tort bezowy:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany30%
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

pół tabliczki gorzkiej czekolady, garść owoców granatu (mogą być np. też maliny czy borówki), słodki sos np. toffi (można pominąć)

 

Przygotowanie

Przygotowujemy bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsypujemy powoli cukier i miksujemy do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika lub kratce w koła o średnicy około 24 cm (jeśli się nie zmieszczą na jednej można piec na dwóch, jedna pod drugą). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę pieczemy około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder oraz po łyżce mascarpone. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

2/3 kremu rozsmarowujemy na jednym z przestudzonych bezowych blatów, posypujemy garścią startej na tarce o dużych oczkach czekoladą i nakrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu, posypujemy resztą czekolady, układamy owoce i polewamy słodkim sosem.

Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia

Zobacz inne przepisy na wyjątkowe desery:

Mini ptysie z bitą śmietaną – smak dzieciństwa

Ciasto Wymysł Prezydenta z kremem wafelkowym w 15 minut

Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto

Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym – przepyszny smakołyk

Tiramisu – klasyczny włoski deser

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

7 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago