Ciasta i desery

Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia

Tort bezowy to słodki przysmak, który wręcz rozpływa się w ustach. Nie jest zbyt pracochłonny ani trudny do zrobienia, a zawsze prezentuje się efektownie i kusząco, i do tego smakuje wybornie. Zawsze robię go po Tłustym Czwartku, kiedy zostaje mi dużo białek po robieniu pączków. Białka można zamrozić, a po odmrożeniu i i ogrzaniu ich do temperatury pokojowej ubijają się jak świeże.

 

Składniki na tort bezowy:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany30%
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

pół tabliczki gorzkiej czekolady, garść owoców granatu (mogą być np. też maliny czy borówki), słodki sos np. toffi (można pominąć)

 

Przygotowanie

Przygotowujemy bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsypujemy powoli cukier i miksujemy do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika lub kratce w koła o średnicy około 24 cm (jeśli się nie zmieszczą na jednej można piec na dwóch, jedna pod drugą). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę pieczemy około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder oraz po łyżce mascarpone. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

2/3 kremu rozsmarowujemy na jednym z przestudzonych bezowych blatów, posypujemy garścią startej na tarce o dużych oczkach czekoladą i nakrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu, posypujemy resztą czekolady, układamy owoce i polewamy słodkim sosem.

Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia

Zobacz inne przepisy na wyjątkowe desery:

Mini ptysie z bitą śmietaną – smak dzieciństwa

Ciasto Wymysł Prezydenta z kremem wafelkowym w 15 minut

Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto

Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym – przepyszny smakołyk

Tiramisu – klasyczny włoski deser

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago