Zupa zbójnicka to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom nie jest wcale ciężka ani wysokokaloryczna, za to pełna warzyw, z odrobiną wędzonego boczku dla smaku. Można ją podać z pajdą świeżego chleba lub bagietką.
Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje):
- 400 g mięsa z piersi lub uda indyka
- 150 g boczku wędzonego
- średniej wielkości marchew
- pół główki kapusty pekińskiej
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 szklanki wody lub bulionu
- sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy przez kilka minut, następnie zalewamy wodą lub bulionem, patelnię nakrywamy pokrywką i mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut).
Kiedy mięso będzie miękkie, przekładamy je do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, a kiedy się trochę wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebulę się zarumieni.
Składniki dorzucamy na garna z zupą i mieszamy. Zupę kosztujemy, doprawiamy ewentualnie jeszcze raz do smaku i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Zobacz inne przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe:
Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad
Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad
Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym
Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe
Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis
Zostaw odpowiedź