Ciasta i desery

Ciasto Kajmakowy Bambo – murzynek z kremem

Ciasto Kajmakowy Bambo czyli połączenie murzynka z kremem budyniowym i kajmakiem to słodki wypiek w sam raz do popołudniowej kawy. Za sprawą kajmaku zalicza się do ciast o raczej dużej dozie słodkości, dlatego jeden kawałek w zupełności zaspokoi ochotę na słodycze.

Ciasto nie jest szczególnie trudne do zrobienia, wystarczy upiec murzynka, wysmarować go dżemem i kajmakiem oraz przełożyć kremem budyniowym. Wymaga jednak trochę czasu, który trzeba przeznaczyć na dokładne wystudzenie budyniu. Po przygotowaniu powinien też spędzić kilka godzin w lodówce, aby krem budyniowy zastygł, dlatego najlepiej przygotować go dzień przed podaniem.

Składniki na Ciasto Kajmakowy Bambo:

Murzynek:

  • 250 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki kajmaku (około 250 g)
  • 200 g masła

 

Dodatkowo:

1/2 puszki kajmaku, 2 garście płatków migdałów, słoik dżemu porzeczkowego (około 280 g)

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od upieczenia murzynka. Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy krem budyniowy. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Nie przerywając mieszania, budyń gotujemy, aż zrobi się gęsty. Następnie nakrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ubijamy mikserem przez kilka minut. Następnie do masła dodajemy na zmianę po łyżce zimnego budyniu i masy kajmakowej.

Blaty murzynka od wierzchniej strony smarujemy dżemem. Spodnią część przekładamy z powrotem na blaszkę i wykładamy na nią krem budyniowy. Nakrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostała masą kajmakową i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasto Kajmakowy Bambo – murzynek z kremem

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem:

Ciasto Wścibskiej Sąsiadki – puszysty biszkopt z kremem i galaretką

Obłędny bananowiec na biszkopcie

Biszkopt z galaretką i mascarpone

Ciasto Kuszący Junaczek – biszkopt z czekoladą i słonecznikiem w karmelu

Biszkopt z masą budyniową

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago