Ciasto Słodki Zazdrośnik – pyszny biszkopt z kremem kawowym
Ciasto Słodki Zazdrośnik to obłędny w smaku rarytas, który świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy. Składa się z mięciutkiego biszkoptu, kremu kawowego oraz śmietanowego i posypki z cukierków i migdałów na wierzchu. Jeśli lubicie słodkie ciasta z nutką kawy, to z pewnością coś dla was.
Przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wystarczy upiec biszkopt, oraz przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone. Następnie biszkopt przełożyć kremem i gotowe.
Biszkopt:
Krem:
Dodatkowo: 100 g cukierków czekoladowych np. michałki, garść płatków migdałów
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę również rozpuszczamy i odstawiamy. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do niej cukier puder oraz po łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Połowę kremu odstawiamy, a do drugiej wlewamy połowę ostudzonej kawy i miksujemy do połączenia się składników.
Resztą kawy nasączamy blaty biszkoptu. Na spodni blat wykładamy krem kawowy. Nakrywamy go drugim blatem i rozsmarowujemy krem śmietanowy. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki cukierki i płatki migdałów. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
super ciasto
Bardzo dobre ciasto. Smakowało nawet mojej córce, która nie lubi ciast z kremem. Super.