Dania główne

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej

Hreczanyki to pyszna regionalna potrawa, którą można podać na sycący i pyszny obiad dla całej rodziny. Takie kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej są bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne. Powstają z kilku niewyszukanych i tanich składników, które są dostępne przez cały rok. Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to taka potrawa z pewnością przypadnie wam do gustu, a jeśli za nią nie przepadacie, to może dzięki hreczanykom się do niej przekonacie.

Z czym podać hreczanyki?

Świetnie sprawdzi się do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, ale nie jest to konieczność. Możecie je podać według własnych upodobań. Myślę, że sprawdzi się np. zasmażana kapusta (a w sezonie młoda kapusta ze śmietaną) czy buraczki albo sos chrzanowy.

 

Składniki na hreczanyki (około 10 sztuk):

  • 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z indyka, w oryginale wykorzystuje się wieprzowe)
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 3 jajka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta (można nawet trochę dłużej, nie musi być sypka) i odstawiamy do wystudzenia. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do dużej miski przekładamy ostudzoną kaszę, mięso mielone, cebulę, czosnek i wbijamy jajka. Dodajemy również przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie z masy formujemy kotlety. Najlepiej zrobić to zwilżonymi wodą dłońmi. Układamy je na patelni z rozgrzaną sporą warstwą oleju (około 1/3 szklanki). Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej

 

Zobacz przepisy na inne dania z kaszą gryczaną:

Kaszotto z warzywami (300 kcal)

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi po lwowsku

Papryka faszerowana kaszą gryczaną (292 kcal)

Kotlety z kaszy gryczanej (156 kcal)

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago