Makaron z mięsem mielonym po chińsku to bardzo szybkie do zrobienia i niewymagające wiele pracy danie, które można podać na pyszny obiad dla wielbicieli azjatyckich smaków. W pół godziny możecie przygotować pyszny posiłek, który świetnie smakuje, a jest tańszy niż ten zamówiony w knajpce z chińskim jedzeniem.
Jak zrobić makaron z mięsem mielonym po chińsku?
Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie podsmażyć mięso z gotową mieszanką chińską na patelni. Następnie do mięsa dodajemy bulion, pomidory i inne dodatki i całość dusimy około 10 minut. Na koniec makaron mieszamy z sosem i podajemy.
Składniki na makaron z mięsem mielonym po chińsku (4 porcje):
- około 400 g makaronu gniazdka lub tagliatelle
- 450 g mrożonki mieszanka chińska
- 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może być też wieprzowe lub wołowe)
- pół szklanki passaty pomidorowej
- pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- duża szczypta imbiru, sól, pieprz, czosnek suszony
- łyżka sezamu
- kilka pomidorów koktajlowych
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju. Podsmażamy, aż zacznie nabierać brązowej barwy. Wrzucamy mieszankę chińska, nakrywamy pokrywką i smażymy, aż warzywa się odmrożą. Na patelnię wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy przyprawy, sos sojowy i słodki sos chili. Całość dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos nieco zgęstnieje.
Chińszczyznę mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Zostaw odpowiedź