Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu
Żebroczka czyli pyszna regionalna zapiekanka, która przypomina babkę ziemniaczaną to danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Nie jest trudna do zrobienia, powstaje z ogólnodostępnych produktów, a jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Świetnie smakuje z kubkiem kwaśnego mleka, kefiru czy maślanki. Można ją również podać z sosem grzybowym, chrzanowym lub koperkowym. Na drugi dzień po upieczeniu można ją pokroić w plastry i odsmażyć na patelni. Ja bardzo lubię ją w duecie z zasmażaną kapustą kiszoną albo ogórkiem małosolnym.
Żebroczka to potrawa popularna na Śląsku Cieszyńskim w okolicach Wisły, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2006 r. Jej historia sięga XIX w., kiedy to wg legendy wędrowny żebrak przygotował ją z produktów, które uzbierał pukając do okolicznych chałup.
Ryż gotujemy wg instrukcji producenta. Boczek i 3 cebule kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek, a kiedy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Lekko odciskamy je na durszlaku. Do masy ziemniaczanej dodajemy gorące mleko i mieszamy. Następnie dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, podsmażoną cebulę z boczkiem i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około godzinę w trybie góra-dół. Podajemy na ciepło.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…