Ciasta i desery

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciastka francuskie z kremem budyniowym to pyszne małe słodkości, które umilą nawet najbardziej ponury dzień. Są przepyszne, wręcz rozpływają się w ustach. Sprawdzą się o każdej porze roku i na każdą okazję. Świetne do popołudniowej kawy, jak i na spotkaniu ze znajomymi czy rodzinnej uroczystości.

Jak zrobić ciastka francuskie z kremem budyniowym?

Wystarczy ugotować budyń i uprażyć jabłka. Następnie z gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe.

Składniki na ciastka francuskie z kremem budyniowym (16 sztuk):

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde)

  • 500 ml mleka

  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • 4 łyżki cukru

  • 2 duże jabłka

  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)

  • łyżka masła

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i ekstraktem zapachowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko i proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z budyniem i cały czas mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Nakrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy je na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje większość płynu. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie kroimy na prostokąty. Na środku każdego układamy łyżeczkę budyniu i jabłek. Prostokąty składamy i dociskamy boki za pomocą widelca. Robimy dwa nacięcia pośrodku.

Ciasta układamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Zobacz inne przepisy na proste desery:

Muffinki z polewą czekoladową – szybkie słodkości do kawy

Budyniowe gofry – sprawdzony przepis

Pieczone banany

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago