Ciastka francuskie z kremem budyniowym
Ciastka francuskie z kremem budyniowym to pyszne małe słodkości, które umilą nawet najbardziej ponury dzień. Są przepyszne, wręcz rozpływają się w ustach. Sprawdzą się o każdej porze roku i na każdą okazję. Świetne do popołudniowej kawy, jak i na spotkaniu ze znajomymi czy rodzinnej uroczystości.
Wystarczy ugotować budyń i uprażyć jabłka. Następnie z gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe.
2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde)
500 ml mleka
opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
łyżeczka ekstraktu migdałowego
4 łyżki cukru
2 duże jabłka
1 jajko (białko i żółtko osobno)
łyżka masła
Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i ekstraktem zapachowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko i proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z budyniem i cały czas mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Nakrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy je na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje większość płynu. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie kroimy na prostokąty. Na środku każdego układamy łyżeczkę budyniu i jabłek. Prostokąty składamy i dociskamy boki za pomocą widelca. Robimy dwa nacięcia pośrodku.
Ciasta układamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…