Ciasta i desery

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciastka francuskie z kremem budyniowym to pyszne małe słodkości, które umilą nawet najbardziej ponury dzień. Są przepyszne, wręcz rozpływają się w ustach. Sprawdzą się o każdej porze roku i na każdą okazję. Świetne do popołudniowej kawy, jak i na spotkaniu ze znajomymi czy rodzinnej uroczystości.

Jak zrobić ciastka francuskie z kremem budyniowym?

Wystarczy ugotować budyń i uprażyć jabłka. Następnie z gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe.

Składniki na ciastka francuskie z kremem budyniowym (16 sztuk):

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde)

  • 500 ml mleka

  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • 4 łyżki cukru

  • 2 duże jabłka

  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)

  • łyżka masła

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i ekstraktem zapachowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko i proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z budyniem i cały czas mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Nakrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy je na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje większość płynu. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie kroimy na prostokąty. Na środku każdego układamy łyżeczkę budyniu i jabłek. Prostokąty składamy i dociskamy boki za pomocą widelca. Robimy dwa nacięcia pośrodku.

Ciasta układamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Zobacz inne przepisy na proste desery:

Muffinki z polewą czekoladową – szybkie słodkości do kawy

Budyniowe gofry – sprawdzony przepis

Pieczone banany

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago