Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami
Ciasto Jej Wysokość to pyszny wypiek z kremem i owocami, który sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i do popołudniowej kawy. Jest niezwykle delikatne, aksamitne, lekkie i nieprzesłodzone. Składa się z mięciutkiego biszkoptu kakaowego, kremu jogurtowego z brzoskwiniami i smażonych wiórków kokosowych na wierzchu. Brzoskwinie nadają mu orzeźwiającej nuty, dlatego nie jest zbyt ciężkie.
Biszkopt:
Krem:
Dodatkowo:
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy ekstrakt zapachowy i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do niej po łyżce jogurtu. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Połowę kremu odstawiamy, a do drugiej wsypujemy brzoskwinie i mieszamy.
Syropem pozostałym z puszki brzoskwiń nasączamy blaty biszkoptu. Spodni blat wkładamy do blaszki. Na niego wykładamy krem z brzoskwiniami. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzch wykładamy krem bez owoców.
Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy wiórki kokosowe. Smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zaczną nabierać złotego koloru. Wiórki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…