Karkówka z grilla w aromatycznej, lekko musztardowej marynacie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Mięso wychodzi miękkie, soczyste, wprost rozpływa się w ustach. Składniki marynaty są banalnie proste, tylko olej, musztarda i kilka przypraw. Mają one podkreślić smak mięsa, ale go nie zdominować.
Taka karkówka świetnie sprawdzi się na otwarciu sezonu grillowego, w niepogodę można ją również przygotować w domu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Pysznie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków, surówki ze świeżych warzyw i sosu czosnkowego lub pomidorowego.
Jak przygotować karkówkę z grilla?
Z przygotowaniem mięsa każdy sobie poradzi. Wystarczy pokroić je w cienkie plastry, wysmarować marynatą i odstawić na jakiś czas do lodówki. Następnie pozostaje tylko grillowanie.
Składniki na karkówkę z grilla:
- około 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy (dałam sarepską)
- przyprawy: po pół łyżeczki czosnku staropolskiego, papryki wędzonej, pieprzu ziołowego, szczypta pieprzu czarnego i soli
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie (około 1 cm) plastry. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa smarujemy z obu stron tak powstałą marynatą. Mięso przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (a najlepiej na całą dobę).
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub ogrodowym przez około 5 minut z każdej strony na dość dużym ogniu.
Zostaw odpowiedź