Wegetariańskie

Pieczone warzywa z ziołami – zdrowo, lekko, kolorowo

Pieczone warzywa z ziołami to niezwykle proste i łatwe do zrobienia danie, które można podać na obiad czy kolację. Ponieważ używamy warzyw korzeniowych, które są dostępne przez cały rok, można je podać zarówno latem jak i zimą. Warzywa przygotowane w ten sposób są przepyszne, lekko słodkie i skuszą niejednego niejadka lub zdeklarowanego mięsożercę.

Z czym podać pieczone warzywa z ziołami?

Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, podane np. z prostym sosem czosnkowym (jogurt grecki, musztarda, czosnek, sól, pieprz) czy innym ulubionym. Sprawdzą się również jako dodatek do smażonej ryby, pieczonego mięsa, kotletów lub jajka sadzonego. Można je również wymieszać z makaronem, ryżem czy kaszą jaglaną.

Składniki na pieczone warzywa z ziołami (4-5 porcji):

  • 1 większy batat

  • 2 średnie marchewki

  • 4 średnie buraki (gotowane)

  • średniej wielkości seler

  • po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku

  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • duża szczypta soli

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski jak na frytki. Wkładamy je do jednej miski (oprócz buraków, jeśli nie chcemy, aby ich kolor przeszedł na resztę warzyw), dodajemy zioła, przyprawy i olej. Mieszamy wszystko ze sobą. Jeśli latem mamy młode buraki, to nie trzeba ich wcześniej gotować. Zimą kupuję w sklepie buraki już ugotowane, zaoszczędza to sporo czasu. Buraki osobno mieszamy z olejem i przyprawami.
Warzywa rozkładamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 minut z termoobiegiem (można krócej, jeśli lubicie al dente).

Pieczone warzywa z ziołami – zdrowo, lekko, kolorowo

Zobacz inne przepisy na pyszne dania z warzyw na obiad:

Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad

Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora

Kaszotto z warzywami (300 kcal)

Wegetariańskie curry z bobem

Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago