Wegetariańskie

Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce

Kozia broda czyli kawałki młodej kapusty usmażone w panierce z jajka i bułki tartej to pyszny pomysł na wiosenne danie. Robi się bardzo szybko, a jest bardzo smaczna, chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Polecam wypróbować ją, kiedy sezon na młodą kapustę w pełni, na pewno nie będziecie żałować.

Pomysł na danie podsunęła mi teściowa, u której w rodzinie było ono bardzo popularne. Dlaczego jednak nazywano panierowaną kapustę „kozią brodą” nie mam pojęcia.

Z czym podać kozią brodę?

Kapusta w panierce może stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaków, koperku i jajka sadzonego. Pasuje również do pieczonego kurczaka czy ryby. Mizeria z ogórków też będzie świetnym dodatkiem.

 

Składniki na kozią brodę:

  • główka młodej kapusty
  • 2 jajka
  • około 2/3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Większą kroimy w ósemki, mniejszą przekrawamy na ćwiartki, tak aby każda część miała kawałek głąba, co zapobiegnie rozpadaniu się. Kapustę wkładamy do garna z osoloną gotującą się wodą i podgotowujemy przez 3-4 minuty, uważając aby się nie rozgotowała. Kawałki kapusty wyjmujemy łyżką cedzakową z wody i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka roztrzepujemy widelcem razem z solą i pieprzem. Kapustę obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej (nie panierujemy tylko grubszego brzegu), następnie przekładamy na patelnię z rozgrzaną około 0,5 cm warstwą oleju na dnie. Kawałki kapusty smażymy najpierw z jednej, a potem z drugiej strony po kilka minut (aż panierka nabierze złotego koloru). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce

Zobacz inne pomysły na młodą kapustę:

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą

Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad

Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal)

Młoda kapusta ze śmietaną – przepis na młodą kapustę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago