Dania główne

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą to proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad późną wiosną i latem. Poza sezonem takie danie można przygotować z kapustą pekińską, która również jest delikatna.

Takie danie jest niezwykle aromatyczne, delikatne w smaku, a do tego sycące za sprawą boczku i kiełbasy. Kapusta po odgrzaniu jest równie smaczna, można więc przygotować jej większą ilość i mieć obiad czy kolację na dwa dni.

Z czym podać młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą?

Można ją zajadać bez żadnych dodatków, z pieczywem albo gotowanymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Stanowczo wybieram tą ostatnią opcję, zwłaszcza kiedy podaję ją na obiad.

 

Składniki na młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą:

  • główka młodej kapusty
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • średniej wielkości cebula
  • pęczek kopru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oleju wrzucamy najpierw boczek, a po kilku minutach kiełbasę. Składniki podsmażamy. Kiedy będą rumiane, przekładamy je na talerz czy do miseczki, a na tej samej patelni podsmażamy na wolny ogniu cebulę.

Kapustę drobno siekamy na szatkownicy lub kroimy nożem. Przekładamy ją do garna, zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie do garnka dodajemy posiekany koper, cebulę, boczek i kiełbasę, a także przeprawy. W pół szklanki bulionu rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i również wlewamy do kapusty. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na młodą kapustę:

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad

Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem

Bigos z młodej kapusty z papryką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago