Dania główne

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą to proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad późną wiosną i latem. Poza sezonem takie danie można przygotować z kapustą pekińską, która również jest delikatna.

Takie danie jest niezwykle aromatyczne, delikatne w smaku, a do tego sycące za sprawą boczku i kiełbasy. Kapusta po odgrzaniu jest równie smaczna, można więc przygotować jej większą ilość i mieć obiad czy kolację na dwa dni.

Z czym podać młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą?

Można ją zajadać bez żadnych dodatków, z pieczywem albo gotowanymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Stanowczo wybieram tą ostatnią opcję, zwłaszcza kiedy podaję ją na obiad.

 

Składniki na młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą:

  • główka młodej kapusty
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • średniej wielkości cebula
  • pęczek kopru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oleju wrzucamy najpierw boczek, a po kilku minutach kiełbasę. Składniki podsmażamy. Kiedy będą rumiane, przekładamy je na talerz czy do miseczki, a na tej samej patelni podsmażamy na wolny ogniu cebulę.

Kapustę drobno siekamy na szatkownicy lub kroimy nożem. Przekładamy ją do garna, zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie do garnka dodajemy posiekany koper, cebulę, boczek i kiełbasę, a także przeprawy. W pół szklanki bulionu rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i również wlewamy do kapusty. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na młodą kapustę:

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad

Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem

Bigos z młodej kapusty z papryką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago