Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą to proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad późną wiosną i latem. Poza sezonem takie danie można przygotować z kapustą pekińską, która również jest delikatna.
Takie danie jest niezwykle aromatyczne, delikatne w smaku, a do tego sycące za sprawą boczku i kiełbasy. Kapusta po odgrzaniu jest równie smaczna, można więc przygotować jej większą ilość i mieć obiad czy kolację na dwa dni.
Można ją zajadać bez żadnych dodatków, z pieczywem albo gotowanymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Stanowczo wybieram tą ostatnią opcję, zwłaszcza kiedy podaję ją na obiad.
Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oleju wrzucamy najpierw boczek, a po kilku minutach kiełbasę. Składniki podsmażamy. Kiedy będą rumiane, przekładamy je na talerz czy do miseczki, a na tej samej patelni podsmażamy na wolny ogniu cebulę.
Kapustę drobno siekamy na szatkownicy lub kroimy nożem. Przekładamy ją do garna, zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie do garnka dodajemy posiekany koper, cebulę, boczek i kiełbasę, a także przeprawy. W pół szklanki bulionu rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i również wlewamy do kapusty. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…