Roladki z cukinii – pyszne danie z piekarnika
Roladki z cukinii wypełnione mięsem mielonym i zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne, lekkie i aromatyczne danie z piekarnika, które można podać na obiad czy kolację. Są bardzo smaczne na ciepło, jeśli chcecie je odgrzać dzień po przygotowaniu najlepiej zrobić to w mikrofalówce, nie tracą nic w smaku.
Cukinię należy pokroić w cienkie plastry i zawinąć w nie mięso mielone. Następnie na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, układamy roladki i posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy przez około 40 minut w piekarniku i gotowe.
2 średnie cukinie (po około 200 g)
500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wołowe)
jajko
1 ząbek czosnku
150 g sera żółtego
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
150 ml passaty pomidorowej
łyżka oleju
pół łyżeczki cukru
czosnek suszony, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
Cukinie myjemy, ścinamy im końce i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na około 20 minut, aż nieco zmiękną.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową startego sera żółtego i przyprawami. Passatę pomidorową mieszamy z olejem, cukrem i przyprawami.
Mięso rozsmarowujemy na plastrach cukinii i zwijamy je w rulony. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Na nim układamy ciasno roladki. Mi zostało jeszcze kilka wolnych plastrów cukinii, które ułożyłam wzdłuż boków naczynia. Roladki posypujemy resztą sera żółtego.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40 minut z termoobiegiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…