Sałatka z selerem naciowym i surimi jest prosta i stosunkowo szybka do zrobienia, a do tego smaczna i pożywna. Sprawdzi się na grilla czy kolację, a także do wzięcia ze sobą w pudełeczku do pracy. Można ją również podać na imprezie, gdyż jest bardzo uniwersalna i zazwyczaj każdemu smakuje. Powstaje tylko z czterech składników i sosu na bazie majonezu. Za sprawą selera naciowego jest orzeźwiająca i chrupiąca, a paluszki krabowe nadają jest rybnego posmaku.
Jak przygotować sałatkę z selerem naciowym i surimi?
Przygotowanie jest bardzo proste i każdy sobie z nim poradzi, trzeba jedynie uzbroić się w nieco cierpliwości, żeby pokroić jajka ugotowane na twardo, selera i paluszki krabowe. Następnie wystarczy przygotować sos i wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Składniki na sałatkę z selerem naciowym i surimi:
- dwa opakowania paluszków krabowych surimi (po 250 g każde)
- 5 jajek
- seler naciowy (około 400 g)
- puszka kukurydzy
Sos:
- dwie łyżki majonezu
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy (dałam sarepską)
- sól, ostra papryka, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut, od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je (można przyspieszyć ten proces, zalewając je zimna wodą), obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paluszki krabowe obieramy z foliowych osłonek i kroimy w kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy i również kroimy w kostkę. Ja pokroiłam wszystkie składniki, bardzo drobno, ale kostka może być grubsza.
Składniki na sos czyli majonez, musztardę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Do dużej miski przekładamy surimi, selera naciowego, kukurydzę i jajka. Wlewamy sos i wszystko razem mieszamy ze sobą. Sałatkę odkładamy na godzinę do lodówki.
Zostaw odpowiedź