Ciasto Inspektor – sprawdzi się nawet podczas wizyty teściowej

Ciasto Inspektor – sprawdzi się nawet podczas wizyty teściowej
Ciasto Inspektor – sprawdzi się nawet podczas wizyty teściowej

Ciasto Inspektor to pyszny wypiek, który jest stosunkowo prosty do zrobienia i zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, prostego kremu czekoladowego i owocowej galaretki poprzekładanych herbatnikami. Całość świetnie ze sobą współgra, ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, niezapychające, podzielne i rozpływa się w ustach.

Taki domowy wypiek sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i podczas rodzinnej uroczystości, czy wizyty gości.

 

Składniki na ciasto Inspektor:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Wkładka owocowa:

  • 200 ml wody
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 280 g dżemu truskawkowego lub innego o czerwonych kolorze

 

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki masła czekoladowego

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka (jeśli chcecie uzyskać efekt popękania na cieście, jeśli nie to dajcie więcej,  6-7 łyżek)

 

Dodatkowo:

  • około 400 g herbatników
  • pół szklanki likieru słony karmel do nasączenia ciasta (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale nie zacznie jeszcze zastygać, mieszamy ją z dżemem. Następnie odkładamy do lodówki na około 15-20 minut, aż zacznie tężeć.

Przygotowujemy krem, czyli mascarpone mieszamy z kremem czekoladowym, ręcznie za pomocą rózgi kuchennej lub miksujemy przez chwilę robotem kuchennym.

Połowę kremu nakładamy na nasączony ponczem biszkopt. Na kremie układamy herbatniki, na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Na niej znowu układamy herbatniki, drugą połowę kremu i ostatnią warstwę herbatników.

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Inspektor – sprawdzi się nawet podczas wizyty teściowej
Ciasto Inspektor – sprawdzi się nawet podczas wizyty teściowej

 

Zobacz przepisy na dość proste i efektowne ciasta:

Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto

Ciasto Dyrektora – pyszny smakołyk na szczególne okazje

Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny

Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami

Domowe rafaello na krakersach

 

Print Friendly, PDF & Email