Chrupiąca sałatka z kurczakiem i selerem naciowym to pyszna propozycja na lekki lunch, kolację czy przekąskę na imprezie. Warzywa, kurczak i sos majonezowy z nutą curry to kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe. Sałatkę robi się dość szybko, w czasie kiedy smaży się kurczak i gotuje kalafior można pokroić resztę warzyw, a następnie wszystko wymieszać ze sobą. Nie powinna to sprawić żadnych trudności, nawet początkującym w kuchni.
Składniki na chrupiącą sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym:
- 2 piersi z kurczaka (400 g) + sól, pieprz, łyżeczka curry
- mała czerwona cebula
- niewielki kalafior lub pół dużego
- seler naciowy
- średniej wielkości marchew
- około 40 g migdałów w płatkach (1/3 szklanki)
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz, odrobina chili w proszku i curry
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Następnie smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznik papierowym, aż ostygną.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze albo w osolonej wodzie przez około 6-7 minut. Ważne, aby był półtwardy i nie rozpadał się. Najlepiej sprawdzać widelcem czy jest już gotowy.
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie, cebulę i marchew obieramy. Gałązki selera kroimy w plasterki, marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Migdały prażymy przez chwilę na suchej patelni.
W misce mieszamy ze sobą majonez, jogurt, miód i przyprawy.
Kurczaka, kalafior i resztę warzyw umieszczamy w dużej misce, wlewamy sos i całość mieszamy przez chwilę. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Można ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Zostaw odpowiedź