Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny
Tort Rafaello jest bardzo prosty do zrobienia, a wychodzi delikatny, lekki, nieprzesłodzony, po prostu pyszny. Jest to jeden z najprostszych przepisów na tort. Wystarczy tylko upiec biszkopt, przygotować krem z bitej śmietany i jogurtu, a następnie przełożyć i udekorować ciasto. Jeśli już kiedyś piekliście biszkopt, nie powinien sprawić wam kłopotów. Sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, do poczęstowania gości, jak i do popołudniowej kawy.
Biszkopt:
Krem kokosowy:
Poncz: pół szklanki zaparzonej jasnej herbaty np. białej lub cytrusowej
Dodatkowo: pół szklanki płatków migdałów, pół szklanki wiórków kokosowych, kulki Rafaello
Biszkopt:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja tortownica ma średnicę około 25 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na trzy równe blaty.
Krem kokosowy:
Wiórki rozdrabiamy w misie za pomocą blendera. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do niej po łyżce jogurtu. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i wsypujemy wiórki kokosowe. Krem odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby nieco stężał.
Złożenie tortu:
Blaty biszkoptu nasączamy ponczem z herbaty. Na spodnim biszkopcie rozsmarowujemy 1/3 kremu, nakrywamy kolejnym blatem, biszkoptu, rozsmarowujemy 1/3 kremu i nakrywamy ostatnim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarowujemy cienką warstwą na wierzchu i bokach tortu. Następnie wierzch i boki tortu obkładamy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Na wierzchu układamy również kulki Rafaello, dociskając je do kremu. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej będzie smakował na drugi dzień.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
W jakiej ilości wody rozrabiamy galaretki do kremu? Bo chyba nie jak na opakowaniu
Nie jak na opakowaniu, tylko jak w przepisie. 300 ml wody