Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały
Ciasto Owocowy Obłoczek bez pieczenia to pyszny serniczek na zimno z owocami i galaretką, który idealnie sprawdzi się latem, podczas gorących dni, kiedy żar leje się z nieba i włączenie piekarnika nie wchodzi w grę. Jeśli nie licząc czasu jaki potrzeba na ostygnięcie galaretek i zastygnięcie ciasta, robi się go błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. Lekka sernikowa pianka, galaretka, owoce i biszkopty to zestawienie, które musi smakować.
Galaretki cytrynowe i truskawkowe rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie w ilości podanej powyżej. Odstawiamy do wystudzenia.
Dno blaszki (moja ma wymiary 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty.
Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Ser w wiaderka przekładamy do miski, wlewamy do niego zimną, ale jeszcze płynną galaretkę cytrynową i miksujemy przez chwilę. Do sera dodajemy bitą śmietanę i mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, z lodówki wyjmujemy sernik, układamy na nim oczyszczone i pokrojone w plastry truskawki oraz borówki. Na wierzch ostrożnie wylewamy galaretkę. Ciasto odkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…