Klopsy w młodej kapuście to danie, które robi się dość szybko, nie wymaga skomplikowanych składników, a smakuje bardzo dobrze i syci na długo. Będzie dobrym pomysłem na domowy obiad dla całej rodziny wiosną i latem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę pekińską, która jest delikatniejsza od białej.
Z czym podać klopsy w młodej kapuście?
Danie można jeść bez żadnych dodatków albo z pieczywem. Najlepiej jednak sprawdzą się ugotowane młode ziemniaki z koperkiem.
Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje):
Klopsy (około 8 sztuk):
- 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe)
- łyżka bułki tartej
- łyżka kaszy manny
- jajko
- sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra
Dodatkowo:
- niewielka młoda kapusta lub pół główki większej
- średniej wielkości marchew
- pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek kopru
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut. Klopsy przekładamy na ręcznik papierowy.
Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy do kapusty. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Koper drobno siekamy.
Kapustę i marchew przekładamy na patelnię, gdzie smażyły się klopsy. Zalewamy bulionem, nakrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy, sos sojowy i koper. Całość mieszamy. Na kapuście układamy klopsy. Wszystkie składniki dusimy ze sobą jeszcze około 15 minut.
Zostaw odpowiedź