Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę
Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli do słoików na zimę jest bardzo smaczna, łagodna w smaku i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, kotletów czy jajka sadzonego. Świetnie więc sprawdzi się do obiadu zimową porą, kiedy ogórki są niesmaczne i można sobie jedynie pomarzyć o mizerii.

Taka mizeria do słoików jest bardzo łatwa do zrobienia, jedynie nieco czasochłonna, gdyż wszystkie warzywa trzeba pokroić. W tym przypadku z pomocą może przyjść szatkownica i przygotowanie pysznych przetworów na zimę zajmie o wiele mniej czasu.

Składniki na sałatkę z ogórków w plastrach i cebuli (5 słoików po 0,5 l):

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • garść ząbków czosnku (około 7 dużych)
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • pół szklanki octu (120 ml)
  • pół szklanki oleju

 

Przygotowanie

Ogórki myjemy dokładnie, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy zalewę. Ocet, olej i cukier podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy trochę przestygnie (nie musi być całkowicie zimna) wlewamy ją do ogórków i mieszamy.

Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Do słoików wlewamy również płyn jaki został w misce po ogórkach. Ranty słoików i nakrętki dokładnie wycieramy, aby były całkowicie suche i zakręcamy.

Pasteryzacja

Słoiki pasteryzujemy. W tradycyjny sposób w garnku, gotujemy je około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować sałatkę „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty  i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.

 

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę
Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików