Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny
Tort Pastelowy to pyszny, leciutki, rozpływający się w ustach deser, idealny na lato. Składa się z biszkoptu, trzykolorowej pianki na bazie mleka i truskawek w galaretce. Prawdziwe niebo w gębie! A do tego prezentuje się wyjątkowo i od razu przyciąga wzrok.
Jest nieco czasochłonny, gdyż trzeba pilnować czasu i każdą warstwę wylewać osobno, ale za to efekt końcowy jest tego wart, gdyż z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach.
Biszkopt:
Pianka:
Dodatkowo:
Biszkopt:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (np. tortownicę o średnicy 28 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pianka:
Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie (w odstępach około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone mleko dzielimy na 3 części. Jedną z nich ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut na pianę. Do niej wlewamy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki, nasączamy ponczem i wylewamy na niego piankę. Ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie wylewamy kolejną piankę o innym kolorze, a po 10 minutach ostatnią. I znowu tort wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy i kroimy w plastry. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Truskawki układamy na ostatniej warstwie pianki, na nie ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę. Tort z powrotem wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…