Dania główne

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym to pomysł na pyszny domowy obiad, który szybko się robi i nie jest skomplikowany. Za sprawą cukinii frykadelki są nieco lżejsze od tradycyjnej wersji, ale równie smaczne, a do tego bardziej miękkie i soczyste.

Z czym podać frykadelki?

Najlepiej sprawdzą się z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym. Do tego jakaś surówka, np. z kapusty kiszonej, buraczków czy ogórków kiszonych i smaczny obiad dla całej rodziny mamy gotowy.

 

Składniki na frykadelki wieprzowe z cukinią (4-5 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200 g cukinii (1 mała sztuka)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kajzerka
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia

 

Sos musztardowy:

  • 1,5 szklanki bulionu
  • łyżka musztardy o ostrym smaku
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach (jeśli ma twardą skórkę, to najpierw ją obieramy). Posypujemy ją szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Kajzerkę rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Również odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy nadmiar mleka i rozdrabniamy ją widelcem.

Do miski przekładamy mięso mielone, cukinię, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty na jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotlety, które obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Przekładamy na nią kotlety i obsmażamy po kilka minut na każdej stronie. Następnie wlewamy szklankę bulionu. Patelnię nakrywamy i dusimy kotlety przez około 20 minut na wolnym ogniu. W połowie duszenia obracamy je na drugą stronę.

Kiedy kotlety będą gotowe, wyjmujemy je z patelni i wlewamy na nią resztę bulionu wymieszanego z mąką. Dodajemy również musztardę, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. Frykadelki polewamy tak powstałym sosem.

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego:

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej

Zrazy z mięsa mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago