Wszystkie Przepisy

Zapiekanki gyros – przepis na odlotową przekąskę

Zapiekanki gyros z kurczakiem i serem żółtym to wyjątkowo pyszny przepis na chrupiące bagietki na ciepło, które można podać na imprezie czy jako kolację dla większej ilości osób. Są sycące, kolorowe i świetnie smakują. Zestawienie kilku prostych składników, tworzy udaną kompozycję, obok której ciężko przejść obojętnie.

 

Składniki na zapiekanki gyros:

  • 4 półbagietki
  • 2 duże piersi z kurczaka + sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • niewielka czerwona cebula
  • 4 ogórki małosolne lub konserwowe
  • 200 g sera żółtego

 

Sos pomidorowy:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • oregano, bazylia, ostra papryka, pieprz ziołowy, sól

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i sporą ilością przyprawy do gyrosa. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut do lodówki. Następnie mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez kilka minut, aż straci różowy kolor. Mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotowujemy sos pomidorowy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.

Cebulę kroimy w piórka, ogórki w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę bagietki smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy na niej kawałki kurczaka, cebulę i ogórki. Całość posypujemy serem żółtym.

Bagietki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekamy przez około 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika można je polać ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym albo posypać szczypiorem czy świeżymi ziołami. Podajemy na ciepło od razu po zapieczeniu.

 

Zapiekanki gyros – przepis na odlotową przekąskę

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

Zapiekanki Caprese – pyszne grzanki w kilka minut

Bułki zapiekane w piekarniku – przepyszny i tani przepis

Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym

Zapiekanki z pieczarkami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • świetny przepis, zrobiłam z córkami. Zosi smakowało najbardziej, Dziękuję Pani Mileno

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago