Ciasta i desery

Ciasto Pupilek – puszysty biszkopt z kremem kukułkowym i pianką

Ciasto Pupilek to smaczny, niezapychający, nie za słodki i podzielny wypiek, który choć prosty do zrobienia, wygląda bardzo ładnie i świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazjach, jak i bez okazji, do popołudniowej kawy. Składa się z mięciutkiego i wilgotnego biszkoptu, przełożonego kremem budyniowym z dodatkiem cukierków kukułki, z pianką z bitej śmietany i malin na wierzchu. Całość składa się na pyszną kompozycję.

Składniki na ciasto Pupilek:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Krem kukułkowy:

    • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    • 1 l mleka
    • 100 g cukierków kukułki
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 200 g masła

 

Malinowa pianka:

    • 200 ml śmietany 30%
    • 250 g malin (mogą być mrożone)
    • 1 opakowanie galaretki malinowej
    • 1/3 szklanki wody

 

Dodatkowo:

napar z kawy do ponczu, 100 g biszkoptów okrągłych

 

Jak przygotować ciasto Pupilek? Opis przygotowania krok po kroku

Biszkopt

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach robota kuchennego przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj, że im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25×30 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.

Krem kukułkowy

Do 200 ml mleka wsyp proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, aż suche składniki się rozpuszczą i nie będzie grudek. Resztę mleka przelej do garnka, dodaj cukierki i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko zacznie wrzeć, a cukierki całkowicie się rozpuszczą, cienką strużką zacznij wlewać zimne mleko z budyniem, cały czas mieszając np. rózgą kuchenną. Mleko mieszaj do momentu, kiedy powstanie gęsty budyń. Nakryj go folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło przełóż do dużej miski i ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do połączenia się składników.

Malinowa pianka

Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Maliny zmiksuj blenderem. Wymieszaj je z chłodną, ale jeszcze płynną galaretką. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera na sztywno, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj maliny z galaretką. Miksuj do połączenia się składników. Piankę odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby nieco stężała.

Złożenie ciasta

Blaty biszkoptu nasącz naparem z kawy (czyli 2 łyżeczki ulubionej kawy ziarnistej zalane około 150 ml gorącej wody). Do ponczu możesz również wykorzystać likier albo sok z cytryny wymieszany z wodą. Spodni blat biszkoptu przełóż z powrotem na blaszkę, w której się piekł. Na nim rozsmaruj krem kukułkowy i przykryj drugim biszkoptem. Nie wierzch wyłóż piankę malinową i wyrównaj. Na niej ułóż w równych odstępach okrągłe biszkopty (zamiast tego, piankę możesz posypać startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi).

Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, aby kremy stężały. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

 

Ciasto Pupilek – puszysty biszkopt z kremem kukułkowym i pianką

Zobacz przepisy na inne ciasta z wykorzystaniem malin:

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Jogurtowy murzynek z malinami

Ciasto Kokosowy Chlejus z malinami – smakołyk z procentami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago