Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser
Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych to smakowity deser, który przygotujecie w około pół godziny, a jeśli macie gotowe jabłka w słoiku, to jeszcze szybciej. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, czy kiedy przyjadą niespodziewani goście. Mięciutkie, słodkie bułeczki w połączeniu z prażonymi jabłkami i lukrem to przysmak, który z pewnością przypadnie wam do gustu.

Składniki na ekspresową szarlotkę z bułeczek maślanych:

  • 8 bułeczek maślanych (gotowe do kupienia z sklepie)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 800 g jabłek (5 średnich sztuk)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

     

Lukier:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

 

Jak przygotować ekspresowa szarlotkę z bułeczek maślanych? Opis krok po kroku

Najpierw przygotuj prażone jabłka. Możesz również wykorzystać takie gotowe ze słoika, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Następnie każdy kawałek jabłka przekrój jeszcze wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Jabłka wysyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i duś na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, dodaj cynamon i praż, aż odparuje z nich większość wody.

Mleko wlej do miski, dodaj jajka i łyżkę cukru. Całość roztrzep rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Bułeczki przekrój wzdłuż na pół, ich dolną część maczaj w mleku, następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 24×24 cm) ciasno obok siebie. Na bułeczki wyłóż jabłka i wyrównaj, aby były równomiernie rozprowadzone. Górę bułeczek również maczaj w mleku i ułóż na wierzchu.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj łyżką z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę wody lub soku z cytryny. Lukier nabieraj dużą łyżką i polewaj po bułeczkach.

 

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser
Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Zobacz inne przepisy na szybkie do zrobienia desery:

Wafle z mlekiem w proszku – najlepszy przepis na andruty

Ciasto Toffifee bez pieczenia – pyszny smakołyk w kilka chwil

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser
Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser