Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych to smakowity deser, który przygotujecie w około pół godziny, a jeśli macie gotowe jabłka w słoiku, to jeszcze szybciej. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, czy kiedy przyjadą niespodziewani goście. Mięciutkie, słodkie bułeczki w połączeniu z prażonymi jabłkami i lukrem to przysmak, który z pewnością przypadnie wam do gustu.
Składniki na ekspresową szarlotkę z bułeczek maślanych:
- 8 bułeczek maślanych (gotowe do kupienia z sklepie)
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 800 g jabłek (5 średnich sztuk)
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Lukier:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 czubate łyżki cukru pudru
Jak przygotować ekspresowa szarlotkę z bułeczek maślanych? Opis krok po kroku
Najpierw przygotuj prażone jabłka. Możesz również wykorzystać takie gotowe ze słoika, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Następnie każdy kawałek jabłka przekrój jeszcze wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Jabłka wysyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i duś na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, dodaj cynamon i praż, aż odparuje z nich większość wody.
Mleko wlej do miski, dodaj jajka i łyżkę cukru. Całość roztrzep rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Bułeczki przekrój wzdłuż na pół, ich dolną część maczaj w mleku, następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 24×24 cm) ciasno obok siebie. Na bułeczki wyłóż jabłka i wyrównaj, aby były równomiernie rozprowadzone. Górę bułeczek również maczaj w mleku i ułóż na wierzchu.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj łyżką z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę wody lub soku z cytryny. Lukier nabieraj dużą łyżką i polewaj po bułeczkach.
Zostaw odpowiedź