Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka
Kruche roladki z marmoladą to przepyszne domowe ciasteczka, które będą jak znalazł do popołudniowej kawy. Są o niebo lepsze od jakichkolwiek kupionych w sklepie, a do tego nie mają niepotrzebnych dodatków. Warto je przygotować od razu z podwójnej porcji, gdyż znikają raz-dwa.
Lukier:
Masło, smalec i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło i smalec pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obie mąki, cukier, sól, masło, smalec, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt grubości około 0,5 cm. Prostokąt przekrój na trzy długie pasy. Na każdy pasek nałóż czubatą łyżkę marmolady i rozsmaruj wzdłuż na połowie powierzchni. Roladki pokrój na około 5 cm kawałki.
Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 25 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Cukier puder przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier powinien być dość gęsty i biały. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru. Lukier nakładaj łyżką lub pędzelkiem na wierzch ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…