Ciasta i desery

Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka

Kruche roladki z marmoladą to przepyszne domowe ciasteczka, które będą jak znalazł do popołudniowej kawy. Są o niebo lepsze od jakichkolwiek kupionych w sklepie, a do tego nie mają niepotrzebnych dodatków. Warto je przygotować od razu z podwójnej porcji, gdyż znikają raz-dwa.

Składniki na kruche roladki z marmoladą:

  • 100 g smalcu
  • 100 g masła
  • 100 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki śmietany 18% (80 g)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • około 150 g marmolady wieloowocowej

 

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

 

Przygotowanie

Masło, smalec i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło i smalec pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obie mąki, cukier, sól, masło, smalec, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt grubości około 0,5 cm. Prostokąt przekrój na trzy długie pasy. Na każdy pasek nałóż czubatą łyżkę marmolady i rozsmaruj wzdłuż na połowie powierzchni. Roladki pokrój na około 5 cm kawałki.

Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 25 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Cukier puder przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier powinien być dość gęsty i biały. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru. Lukier nakładaj łyżką lub pędzelkiem na wierzch ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem.

Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka

Zobacz inne przepisy na szybki deser:

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Pieczone banany

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago