Ciasta i desery

Wafle z grysikiem – pyszne i proste do zrobienia

Wafle z grysikiem to bardzo prosty przepis na pyszne andruty, które znikają w mgnieniu oka. Zawsze podczas wszelkich rodzinnych imprez to właśnie one cieszą się największym uznaniem wśród dzieci (wśród dorosłych zresztą też). Powstają z kilku prostych i tanich składników, które kupisz w każdym sklepie.

Wafle z masą z kaszy manny są popularne na Bałkanach i nic dziwnego, bo są bardzo smaczne. W Serbii czy Chorwacji do masy zamiast kakao dodaje się czekoladę. Ja akurat czekolady nie miałam, stąd na drobna modyfikacja.

Składniki na wafle z grysikiem:

  • kwadratowe opakowanie wafli (około 160 g)
  • 200 ml mleka 2% (niepełna szklanka)
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g kaszy manny (2/3 szklanki)
  • 200 g masła

 

Przygotowanie

Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Całość podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż mleko się zagotuje. Do gotującego mleka wsypuj powoli kaszę manną, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Kaszę gotuj, często mieszając, aby się nie przypaliła, aż zrobi się gęsta. Zajmie to kilka minut. Kaszę przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.

Na pierwszy wafel, od strony z głębszymi dziurkami, nałóż 2-3 czubate łyżki zimnej masy i rozsmaruj ją nożem po całej powierzchni. Na każdy posmarowany blat, układaj kolejny, lekko dociskając. Czynność powtarzaj, aż skończą się wafle. Ostatniego oczywiście nie smaruj masą.

Gotowy wafel zawiń w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciśnij od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której stoi garnek z wodą. Odstaw go na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ostrym nożem pokrój go w kwadraty, trójkąty czy prostokąty. Wafle można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku  przez kilka dni.

Zobacz inne przepisy na szybkie do zrobienia słodkości:

Ciasteczka Toffifee – najszybszy sposób na pyszny deser

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Wafle z mlekiem w proszku – najlepszy przepis na andruty

Ciasto Toffifee bez pieczenia – pyszny smakołyk w kilka chwil

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago