Ciasta i desery

Wafle z grysikiem – pyszne i proste do zrobienia

Wafle z grysikiem to bardzo prosty przepis na pyszne andruty, które znikają w mgnieniu oka. Zawsze podczas wszelkich rodzinnych imprez to właśnie one cieszą się największym uznaniem wśród dzieci (wśród dorosłych zresztą też). Powstają z kilku prostych i tanich składników, które kupisz w każdym sklepie.

Wafle z masą z kaszy manny są popularne na Bałkanach i nic dziwnego, bo są bardzo smaczne. W Serbii czy Chorwacji do masy zamiast kakao dodaje się czekoladę. Ja akurat czekolady nie miałam, stąd na drobna modyfikacja.

Składniki na wafle z grysikiem:

  • kwadratowe opakowanie wafli (około 160 g)
  • 200 ml mleka 2% (niepełna szklanka)
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g kaszy manny (2/3 szklanki)
  • 200 g masła

 

Przygotowanie

Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Całość podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż mleko się zagotuje. Do gotującego mleka wsypuj powoli kaszę manną, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Kaszę gotuj, często mieszając, aby się nie przypaliła, aż zrobi się gęsta. Zajmie to kilka minut. Kaszę przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.

Na pierwszy wafel, od strony z głębszymi dziurkami, nałóż 2-3 czubate łyżki zimnej masy i rozsmaruj ją nożem po całej powierzchni. Na każdy posmarowany blat, układaj kolejny, lekko dociskając. Czynność powtarzaj, aż skończą się wafle. Ostatniego oczywiście nie smaruj masą.

Gotowy wafel zawiń w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciśnij od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której stoi garnek z wodą. Odstaw go na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ostrym nożem pokrój go w kwadraty, trójkąty czy prostokąty. Wafle można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku  przez kilka dni.

Zobacz inne przepisy na szybkie do zrobienia słodkości:

Ciasteczka Toffifee – najszybszy sposób na pyszny deser

Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser

Wafle z mlekiem w proszku – najlepszy przepis na andruty

Ciasto Toffifee bez pieczenia – pyszny smakołyk w kilka chwil

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago