Wafle z grysikiem – pyszne i proste do zrobienia
Wafle z grysikiem to bardzo prosty przepis na pyszne andruty, które znikają w mgnieniu oka. Zawsze podczas wszelkich rodzinnych imprez to właśnie one cieszą się największym uznaniem wśród dzieci (wśród dorosłych zresztą też). Powstają z kilku prostych i tanich składników, które kupisz w każdym sklepie.
Wafle z masą z kaszy manny są popularne na Bałkanach i nic dziwnego, bo są bardzo smaczne. W Serbii czy Chorwacji do masy zamiast kakao dodaje się czekoladę. Ja akurat czekolady nie miałam, stąd na drobna modyfikacja.
Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Całość podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż mleko się zagotuje. Do gotującego mleka wsypuj powoli kaszę manną, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Kaszę gotuj, często mieszając, aby się nie przypaliła, aż zrobi się gęsta. Zajmie to kilka minut. Kaszę przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.
Na pierwszy wafel, od strony z głębszymi dziurkami, nałóż 2-3 czubate łyżki zimnej masy i rozsmaruj ją nożem po całej powierzchni. Na każdy posmarowany blat, układaj kolejny, lekko dociskając. Czynność powtarzaj, aż skończą się wafle. Ostatniego oczywiście nie smaruj masą.
Gotowy wafel zawiń w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciśnij od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której stoi garnek z wodą. Odstaw go na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ostrym nożem pokrój go w kwadraty, trójkąty czy prostokąty. Wafle można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…