Dania główne

Golce – przepis na pyszne kluski ziemniaczane

Golce czyli kluski przygotowane z ziemniaków gotowanych i surowych rodem z kuchni kaszubskiej. Są bardzo mięciutkie i delikatne. Powstają z podstawowych i tanich składników, które zazwyczaj mamy w domu. Świetnie sprawdzą się kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać taką samą ilość surowych ziemniaków, jajko i mąkę i ugotować kluski we wrzącej wodzie.

Z czym podać golce?

Można podać je jako samodzielne danie, okraszone skwarkami z boczku czy podsmażoną cebulą, lub posypane pokruszonym twarogiem. Sprawdzą się również dodatek do jakiegoś mięsa duszonego lub pieczonego, kotletów czy sosu.

 

Składniki na golce (4 porcje):

  • 0,5 kg ziemniaków gotowanych
  • 0,5 kg ziemniaków surowych
  • jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 (50 g)
  • sól

Dodatkowo: kawałek boczku, cebula do okrasy

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) przepuść przez maszynkę do mięsa na małych oczkach. Surowe ziemniaki obierz, umyj dokładnie i zetrzyj na tarce do przecierania. Ziemniaki odstaw na sito i podłóż pod nie miskę. Mieszaj je łyżką przez 2-3 minuty, aby jak najwięcej wody wypłynęło przez sito. Surowe ziemniaki połącz z tymi ugotowanymi. Dodaj jajko, mąkę, około pół łyżeczki skrobi. Wodę z surowych ziemniaków odlej, a skrobię, która pozostała na dnie dodaj do reszty składników. Całość wymieszaj ręką na jednolitą masę.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zmniejsz moc palnika, aby tylko lekko bulgotała. Na wrzącą wodę wrzucaj uformowane z masy ziemniaczanej kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiaj łyżką cedzakową.

Na rozgrzaną patelnię wsyp boczek pokrojony w kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki smaż do zarumienienia. Taką okrasę rozprowadź na kluskach.

Golce – pyszne kluski ziemniaczane

 

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad

Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane

Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago