Dania główne

Golce – przepis na pyszne kluski ziemniaczane

Golce czyli kluski przygotowane z ziemniaków gotowanych i surowych rodem z kuchni kaszubskiej. Są bardzo mięciutkie i delikatne. Powstają z podstawowych i tanich składników, które zazwyczaj mamy w domu. Świetnie sprawdzą się kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać taką samą ilość surowych ziemniaków, jajko i mąkę i ugotować kluski we wrzącej wodzie.

Z czym podać golce?

Można podać je jako samodzielne danie, okraszone skwarkami z boczku czy podsmażoną cebulą, lub posypane pokruszonym twarogiem. Sprawdzą się również dodatek do jakiegoś mięsa duszonego lub pieczonego, kotletów czy sosu.

 

Składniki na golce (4 porcje):

  • 0,5 kg ziemniaków gotowanych
  • 0,5 kg ziemniaków surowych
  • jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 (50 g)
  • sól

Dodatkowo: kawałek boczku, cebula do okrasy

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) przepuść przez maszynkę do mięsa na małych oczkach. Surowe ziemniaki obierz, umyj dokładnie i zetrzyj na tarce do przecierania. Ziemniaki odstaw na sito i podłóż pod nie miskę. Mieszaj je łyżką przez 2-3 minuty, aby jak najwięcej wody wypłynęło przez sito. Surowe ziemniaki połącz z tymi ugotowanymi. Dodaj jajko, mąkę, około pół łyżeczki skrobi. Wodę z surowych ziemniaków odlej, a skrobię, która pozostała na dnie dodaj do reszty składników. Całość wymieszaj ręką na jednolitą masę.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zmniejsz moc palnika, aby tylko lekko bulgotała. Na wrzącą wodę wrzucaj uformowane z masy ziemniaczanej kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiaj łyżką cedzakową.

Na rozgrzaną patelnię wsyp boczek pokrojony w kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki smaż do zarumienienia. Taką okrasę rozprowadź na kluskach.

Golce – pyszne kluski ziemniaczane

 

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad

Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane

Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago