Dania główne

Kiełbasa pieczona z warzywami – tani przepis na obiad dla każdego

Kiełbasa pieczona z warzywami to bardzo proste do zrobienia danie, które można podać na pyszny domowy obiad. Na blaszce prócz kiełbasy są ziemniaki, marchew, papryka i cebula, także nie trzeba przygotowywać żadnych dodatków w postaci np. surówki, aby stworzyć pełnowartościowe danie.

Z przygotowaniem kiełbasy z blachy poradzi sobie każdy, nawet osoba nieobeznana z kuchni. A do tego jest to potrawa dość tania, powstała z prostych składników, które kupicie w każdym sklepie spożywczym.

Składniki na kiełbasę pieczoną z warzywami (około 4 porcje):

  • 500 g kiełbasy typu śląska
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki (około 400 g)
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki czerwone (mogą być również innego koloru)
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, sól,
  • około łyżeczka oleju

 

Przygotowanie

Ziemniaki i marchew ugotuj w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Kiedy zauważysz, że skórka ziemniaków, zaczyna pękać, znaczy, że są wystarczająco miękkie. Marchew, jeśli jest duża, może gotować się nieco dłużej. Warzywa odcedź i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będą na tyle chłodne, że da się je chwycić, obierz je ze skórki. Ziemniaki pokrój w plastry, marchew również. Papryki przekrój na pół, wydrąż nasiona i pokrój na dość grube grube plastry. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.

Na dużej blaszce od piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Ułóż na niej ziemniaki, marchew, cebulę i paprykę. Następnie kiełbasy przekrój na pół, ponacinaj i połóż na warzywach. Całość posyp przyprawami i skrop olejem.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.

Kiełbasa pieczona z warzywami – tani przepis na obiad dla każdego

 

Zobacz inne pomysły na wykorzystanie kiełbasy:

Kiełbasa dla chłopa – smażona z pieczarkami i cebulą

Wiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą – pyszny obiad dla całej rodziny

Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło

Błyskawiczny makaron z kiełbasą

Zapiekanka warzywna z kiełbasą (z Warzywami na Patelnię)

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago