Tort Bezowy z bitą śmietaną – przepis na pyszny i efektowny deser
Tort Bezowy z bitą śmietaną, udekorowany czekoladkami i płatkami migdałów, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Można go przygotować na Walentynki czy inną wyjątkową okazję. Będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zamrożonych białek, który pozostają np. po przygotowywaniu pączków czy faworków.
Beza:
Krem:
Dodatkowo:
2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego, czekolada, pralinki, ptasie mleczko, płatki migdałów
Do białek (które powinny być w temperaturze pokojowej) dodaj szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć, wsyp powoli cukier i miksuj do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Całość ubijaj jeszcze przez chwilkę.
Na dwóch blaszkach od piekarnika lub dużej blaszce i kratce wyłóż papier do pieczenia. Na jednej blaszce odrysuj np. od tortownicy okrąg o średnicy około 25 cm. Na drugiej blaszce odrysuj dwa okręgi o średnicach około 21 i 18 cm. Pianę z białek rozsmaruj na wyznaczonych polach.
Blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Bezy piecz 1h i 20 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Kiedy będzie sztywna, a na jej powierzchni będą tworzyć się ślady od łopatek miksera, dodaj ricottę, cukier i ekstrakt. Składniki miksuj na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa.
Na największym okręgu rozsmaruj najpierw czubatą łyżkę kremu porzeczkowego, potem 1/3 kremu, nakryj średnim blatem, znowu rozsmaruj dżem i krem i nakryj najmniejszym blatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wierzch możesz udekorować startą czekoladą, pralinkami, przekrojonym na pół ptasim mleczkiem i płatkami migdałów.
Tort bezowy możesz podawać od razu, ewentualnie odstaw na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje właśnie w dniu przygotowania, potem beza zmięknie od kremu.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…