Ciasto Bananowe z kremem kajmakowym i bitą śmietaną
Ciasto Bananowe z kremem kajmakowym i bitą śmietaną to smaczny, domowy wypiek, który będzie jak znalazł do popołudniowej kawy. Robi się stosunkowo szybko, jak na ciasto z kremem i każdy powinien sobie poradzić z przepisem.
Ciasto jest pyszne, słodkie „w sam raz”, z posmakiem i aromatem bananów. Jeśli lubicie chlebek bananowy, to w takiej wersji też z pewnością przypadnie wam do gustu.
Krem kajmakowy i bita śmietana:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Banany zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem na papkę. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do dużej miski przełóż masło i ucieraj je z cukrem, aż nabierze nieco puszystości. Następnie, cały czas miksując dodaj jajka, a po chwili wsyp mąkę. Na koniec dodaj banany i całość miksuj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto odstaw do wystudzenia.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać ślady w bitej śmietanie, podaj cukier i powoli wlej zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Miksuj jeszcze przez pół minuty.
Do miski przełóż mascarpone, kajmak, 1/4 bitej śmietany i zmiksuj ze sobą.
Krem wyłóż na ciasto i wyrównaj. Na niego nałóż resztę bitej śmietany. Wierzch posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, aby krem stężał.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…