Wędliny

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia – pyszny domowy wyrób

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia, którą suszymy w piekarniku jest bardzo smaczna i aromatyczna. Co prawda wymaga nieco pracy, ale smak własnoręcznie przygotowanej domowej wędliny jest tego wart.

Tak przygotowaną kiełbasę spożywamy najlepiej na zimno (nie nadaje się na grilla, gdyż zawiera sól peklową, więc nie można jej podgrzewać do temperatury wyższej niż 130 C) lub po podgrzaniu. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek, sprawdzi się na desce wędlin podczas imprezy czy na gorąco z ketchupem czy musztardą.

Składniki na wieprzowo-drobiowa kiełbasa bez wędzenia:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg mięsa z udźca indyka
  • 1 kg boczku surowego
  • 60 g soli peklowej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 100 ml zimnej wody
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • około 6 m jelita wieprzowego

 

Przygotowanie

Część chudego mięsa z łopatki i udźca zmiel na dużych oczkach maszynki do mięsa. Resztę mięsa z kawałkami tłuszczu oraz boczek zmiel na małych oczkach. Mięso przełóż do miski, dodaj sól peklową, pieprz, majeranek i czosnek niedźwiedzi. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na około 48 godzin.

Po tym czasie jelita opłucz dokładnie z soli i włóż do naczynia z ciepłą wodą (około 30 C). Mocz je przynajmniej przez godzinę. Mięso wyjmij z lodówki i odstaw przynajmniej na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby się nieco ociepliło.

Do mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wlej wodę. Mięso mieszaj ręcznie, zagniatając i przeciskając przez palce lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut, aż zrobi się klejące.

Do maszynki do mięsa wkręć końcówkę masarską (bez nożyka i sitka), nałóż na nią jelita, tak aby jeden koniec jelita swobodnie zwisał na około 10 cm. Do napełnienia kiełbasy przydadzą się dwie osoby. Jedna powinna nakładać mięso do maszynki, a druga przytrzymywać jelita, pilnując, aby mięso było równomiernie nakładane.

Przy pierwszym uruchomieniu maszynki, wypuść najpierw powietrze, a dopiero potem, kiedy zacznie wychodzić mięso, zawiąż końcówkę jelita. Kiełbaski możesz tworzyć od razu przy nadziewaniu, zawijając jelito wokół własnej osi lub dopiero po skończeniu nadziewania.

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia – pyszny domowy wyrób

Kiełbasy ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub przywiąż sznurkiem do kratki piekarnika (jak na zdjęciu).

Kiełbasę wstaw do piekarnika nagrzanego do 80 C i susz przez około 4,5 godziny z termoobiegiem.

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia – pyszny domowy wyrób

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Schab pieczony w rękawie z czosnkiem i majerankiem – na obiad lub kanapki

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Boczek pieczony z goździkami

Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago