Wędliny

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia – pyszny domowy wyrób

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia, którą suszymy w piekarniku jest bardzo smaczna i aromatyczna. Co prawda wymaga nieco pracy, ale smak własnoręcznie przygotowanej domowej wędliny jest tego wart.

Tak przygotowaną kiełbasę spożywamy najlepiej na zimno (nie nadaje się na grilla, gdyż zawiera sól peklową, więc nie można jej podgrzewać do temperatury wyższej niż 130 C) lub po podgrzaniu. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek, sprawdzi się na desce wędlin podczas imprezy czy na gorąco z ketchupem czy musztardą.

Składniki na wieprzowo-drobiowa kiełbasa bez wędzenia:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg mięsa z udźca indyka
  • 1 kg boczku surowego
  • 60 g soli peklowej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 100 ml zimnej wody
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • około 6 m jelita wieprzowego

 

Przygotowanie

Część chudego mięsa z łopatki i udźca zmiel na dużych oczkach maszynki do mięsa. Resztę mięsa z kawałkami tłuszczu oraz boczek zmiel na małych oczkach. Mięso przełóż do miski, dodaj sól peklową, pieprz, majeranek i czosnek niedźwiedzi. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na około 48 godzin.

Po tym czasie jelita opłucz dokładnie z soli i włóż do naczynia z ciepłą wodą (około 30 C). Mocz je przynajmniej przez godzinę. Mięso wyjmij z lodówki i odstaw przynajmniej na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby się nieco ociepliło.

Do mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wlej wodę. Mięso mieszaj ręcznie, zagniatając i przeciskając przez palce lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut, aż zrobi się klejące.

Do maszynki do mięsa wkręć końcówkę masarską (bez nożyka i sitka), nałóż na nią jelita, tak aby jeden koniec jelita swobodnie zwisał na około 10 cm. Do napełnienia kiełbasy przydadzą się dwie osoby. Jedna powinna nakładać mięso do maszynki, a druga przytrzymywać jelita, pilnując, aby mięso było równomiernie nakładane.

Przy pierwszym uruchomieniu maszynki, wypuść najpierw powietrze, a dopiero potem, kiedy zacznie wychodzić mięso, zawiąż końcówkę jelita. Kiełbaski możesz tworzyć od razu przy nadziewaniu, zawijając jelito wokół własnej osi lub dopiero po skończeniu nadziewania.

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia – pyszny domowy wyrób

Kiełbasy ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub przywiąż sznurkiem do kratki piekarnika (jak na zdjęciu).

Kiełbasę wstaw do piekarnika nagrzanego do 80 C i susz przez około 4,5 godziny z termoobiegiem.

Drobiowo-wieprzowa kiełbasa bez wędzenia – pyszny domowy wyrób

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Schab pieczony w rękawie z czosnkiem i majerankiem – na obiad lub kanapki

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Boczek pieczony z goździkami

Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago