Jajka faszerowane brokułem i szynką – pyszna i efektowna przekąska
Jajka faszerowane brokułem i szynką bardzo ładnie prezentują się na talerzu, a także pysznie smakują. Brokuł, szynka, majonez i jajka świetnie się ze sobą komponują, a suszone pomidory jeszcze podkręcają smak. Nie jest to może najszybsza do zrobienia przekąska, gdyż trzeba się wykazać odrobiną cierpliwości nakładając farsz do miseczek z białek, ale za to smak i wygląd wynagradza pracę w nie włożoną.
Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się jako przekąska na wielkanocnym stole, ale można je podać również na uroczystościach z innej okazji, czy po prostu na kolację. Można je przygotować dzień wcześniej, włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechować w lodówce od momentu podania.
Różyczki brokuła ugotuj do miękkości na parze lub w osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, czyli przez 7-8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i poczekaj, aż ostygną.
Ostudzonego brokuła posiekaj bardzo drobno. Suszone pomidory wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Szynkę również pokrój bardzo drobno w kostkę.
Jajka obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do miski przełóż żółtka, brokuła, szynkę i pomidory. Dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie.
Tak przygotowany farsz nakładaj łyżeczką do wgłębień po żółtkach. Jajka ułóż na talerzu. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…