Okazyjne

Jajka faszerowane brokułem i szynką – pyszna i efektowna przekąska

Jajka faszerowane brokułem i szynką bardzo ładnie prezentują się na talerzu, a także pysznie smakują. Brokuł, szynka, majonez i jajka świetnie się ze sobą komponują, a suszone pomidory jeszcze podkręcają smak. Nie jest to może najszybsza do zrobienia przekąska, gdyż trzeba się wykazać odrobiną cierpliwości nakładając farsz do miseczek z białek, ale za to smak i wygląd wynagradza pracę w nie włożoną.

Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się jako przekąska na wielkanocnym stole, ale można je podać również na uroczystościach z innej okazji, czy po prostu na kolację. Można je przygotować dzień wcześniej, włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechować w lodówce od momentu podania.

Składniki na jajka faszerowane brokułem i szynką:

  • 6 jajka rozmiar L
  • pół brokuła (około 200 g)
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g szynki
  • czubata łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

Różyczki brokuła ugotuj do miękkości na parze lub w osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, czyli przez 7-8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i poczekaj, aż ostygną.

Ostudzonego brokuła posiekaj bardzo drobno. Suszone pomidory wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Szynkę również pokrój bardzo drobno w kostkę.

Jajka obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do miski przełóż żółtka, brokuła, szynkę i pomidory. Dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie.

Tak przygotowany farsz nakładaj łyżeczką do wgłębień po żółtkach. Jajka ułóż na talerzu. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jajka faszerowane brokułem i szynką – pyszna i efektowna przekąska

Zobacz inne przepisy na przystawki z jajek:

Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Szybka przystawka z jajek i ogórków

Jajka w galarecie z szynką i groszkiem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago