Dania główne

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

Królewska karkówka z piekarnika to pyszne, mięciutkie i delikatne mięso, które można podać na obiad albo podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Nietypowym składnikiem pomidorowej marynaty jest dodatek dżemu porzeczkowego, który dodaje lekko słodką nutę. Całość idealnie ze sobą współgra, tworząc niezapomnianą kompozycję. Danie robi się bardzo prosto i szybko, jedynie podczas pieczenia trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż swoje musi w piekarniku odstać, aby była mięciutka.

Karkówkę można bez problemu odgrzać na drugi dzień na patelni lub w mikrofalówce, nie traci nic na smaku.

Z czym podać królewską karkówka z piekarnika?

Jeśli chcecie podać tak przygotowaną karkówkę na obiad, jako dodatek świetnie sprawdzą się gniecione ziemniaki z koperkiem i np. marynowane grzyby. Również zasmażane buraczki czy surówka z kiszonej kapusty będą dobrze się komponować.

Składniki na królewską karkówkę (4-5 porcji):

  • 1 kg karkówki
  • duża cebula
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra

Marynata:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster obsyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie obtocz je z obu stron w mące.

Na patelni rozgrzej olej na dość dużej mocy palnika. Następnie ułóż plastry mięsa i smaż po dwie minuty z obu stron. Mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszaj ze sobą koncentrat pomidorowy, ketchup, dżem i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak powstałą marynatą smaruj plastry karkówki z obu stron.

Cebulę pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układaj mięso na przemian z cebulą.

Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż do niego przykryte naczynie żaroodporne. Mięso piecz pod przykryciem przez około 2 godziny.

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

 

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

Zobacz inne przepisy na karkówkę:

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Gulasz z karkówki z warzywami

Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago