Dania główne

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

Królewska karkówka z piekarnika to pyszne, mięciutkie i delikatne mięso, które można podać na obiad albo podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Nietypowym składnikiem pomidorowej marynaty jest dodatek dżemu porzeczkowego, który dodaje lekko słodką nutę. Całość idealnie ze sobą współgra, tworząc niezapomnianą kompozycję. Danie robi się bardzo prosto i szybko, jedynie podczas pieczenia trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż swoje musi w piekarniku odstać, aby była mięciutka.

Karkówkę można bez problemu odgrzać na drugi dzień na patelni lub w mikrofalówce, nie traci nic na smaku.

Z czym podać królewską karkówka z piekarnika?

Jeśli chcecie podać tak przygotowaną karkówkę na obiad, jako dodatek świetnie sprawdzą się gniecione ziemniaki z koperkiem i np. marynowane grzyby. Również zasmażane buraczki czy surówka z kiszonej kapusty będą dobrze się komponować.

Składniki na królewską karkówkę (4-5 porcji):

  • 1 kg karkówki
  • duża cebula
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra

Marynata:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster obsyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie obtocz je z obu stron w mące.

Na patelni rozgrzej olej na dość dużej mocy palnika. Następnie ułóż plastry mięsa i smaż po dwie minuty z obu stron. Mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszaj ze sobą koncentrat pomidorowy, ketchup, dżem i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak powstałą marynatą smaruj plastry karkówki z obu stron.

Cebulę pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układaj mięso na przemian z cebulą.

Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż do niego przykryte naczynie żaroodporne. Mięso piecz pod przykryciem przez około 2 godziny.

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

 

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

Zobacz inne przepisy na karkówkę:

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Gulasz z karkówki z warzywami

Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago