Dania główne

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

Królewska karkówka z piekarnika to pyszne, mięciutkie i delikatne mięso, które można podać na obiad albo podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Nietypowym składnikiem pomidorowej marynaty jest dodatek dżemu porzeczkowego, który dodaje lekko słodką nutę. Całość idealnie ze sobą współgra, tworząc niezapomnianą kompozycję. Danie robi się bardzo prosto i szybko, jedynie podczas pieczenia trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż swoje musi w piekarniku odstać, aby była mięciutka.

Karkówkę można bez problemu odgrzać na drugi dzień na patelni lub w mikrofalówce, nie traci nic na smaku.

Z czym podać królewską karkówka z piekarnika?

Jeśli chcecie podać tak przygotowaną karkówkę na obiad, jako dodatek świetnie sprawdzą się gniecione ziemniaki z koperkiem i np. marynowane grzyby. Również zasmażane buraczki czy surówka z kiszonej kapusty będą dobrze się komponować.

Składniki na królewską karkówkę (4-5 porcji):

  • 1 kg karkówki
  • duża cebula
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra

Marynata:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster obsyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie obtocz je z obu stron w mące.

Na patelni rozgrzej olej na dość dużej mocy palnika. Następnie ułóż plastry mięsa i smaż po dwie minuty z obu stron. Mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszaj ze sobą koncentrat pomidorowy, ketchup, dżem i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak powstałą marynatą smaruj plastry karkówki z obu stron.

Cebulę pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układaj mięso na przemian z cebulą.

Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż do niego przykryte naczynie żaroodporne. Mięso piecz pod przykryciem przez około 2 godziny.

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

 

Królewska karkówka. Ten składnik marynaty mocno podkręca smak

Zobacz inne przepisy na karkówkę:

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Gulasz z karkówki z warzywami

Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago