Dania główne

Roladki schabowe z pieczarkami – pyszny pomysł na obiad

Roladki schabowe z pieczarkami to bardzo smaczny pomysł na domowy obiad. Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe, to taki przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, za sprawą sosu, w którym się dusi.

Z czym podać roladki schabowe z pieczarkami?

Roladki w sosie dobrze komponują się z kluskami śląskimi, kopytkami lub gniecionymi ziemniakami. Do tego można podać ogórka kiszonego, surówkę z buraków lub kapusty kiszonej i pyszny, bardzo sycący obiad dla całej rodziny mamy gotowy.

Składniki na roladki schabowe z pieczarkami (4 sztuki):

  • 500 g schabu
  • 250 g pieczarek
  • mała cebula
  • około 800 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • mąka pszenna (około 4 łyżki)
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi

 

Przygotowanie

Schab przekrój na 4 plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na duże i płaskie kotlety. Każdy z nich obsyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstaw na 15 minut.

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez minutę, następnie wrzuć pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki się zarumienią.

Plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą i nałóż po łyżce pieczarek na środku. Mięso zawiń w rolady. Możesz spiąć wykałaczką, jeśli boisz się, że się rozwiną.

Roladki obtocz z każdej strony w mące i włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po około 3-4 minuty z obu stron. Następnie na patelnię wlej około 500 ml bulionu, nakryj pokrywką i duś roladki przez około 30 minut na małym ogniu. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę.

Po tym czasie resztę bulionu wymieszaj z śmietaną, sosem sojowym, łyżeczką mąki pszennej, ewentualnie z pieczarkami, jeśli zostały po nadziewaniu roladek. Dodaj również odrobinę soli, pieprzu, ostrej papryki i pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Mieszankę wylej na patelnię, wymieszaj i całość gotuj jeszcze około 5 minut.

Roladki schabowe z pieczarkami – pyszny pomysł na obiad

Zobacz inne przepisy na schab na obiad:

Schab pieczony w majonezie – soczyste plastry schabu w marynacie

Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika

Cebulowe roladki schabowe

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago