Racuchy z rabarbarem na drożdżach to pyszne, puszyste i mięciutkie placuszki, które można podać na śniadanie czy deser do kawy. Nie są bardzo słodkie, a dodatkowo rabarbar nadaje im lekko kwaśnego smaku, dlatego świetnie smakują polane syropem klonowym czy miodem.
To najlepszy przepis na racuchy drożdżowe, z którego zawsze korzystam, nie tylko dodając rabarbar, ale również inne owoce czy nawet bez żadnych dodatków.
Składniki na racuchy z rabarbarem (około 15 sztuk):
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 300 ml mleka 2%
- 100 g masła
- 2 jajka rozmiar M
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g rabarbaru
- olej do smażenia
Przygotowanie
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiej przez sito. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Do dużej miski przełóż mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbij jajka, dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą robota kuchennego przez kilka minut. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie na patelnię wlej olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzej go. Do ciasta wsyp rabarbar i wymieszaj.
Ciasto drożdżowe nakładaj na patelnię łyżką namoczoną wcześniej w oleju, formując płaskie placki. Smaż je na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty z jednej strony pod przykryciem. Następnie zdejmuj pokrywkę, przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty, tak aby z obu stron były miały brązowy kolor.
Racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj je posypane cukrem pudrem, z syropem klonowym, miodem czy jakimś słodkim sosem.
Zostaw odpowiedź