Udka faszerowane pieczarkami z piekarnika są proste i dość szybkie do zrobienia, a na stole prezentują się okazale i wszyscy chętnie po nie sięgają. Można podać je na obiad, albo jako ciepłe danie na imprezie czy rodzinnej uroczystości. W środku są mięciutkie i soczyste, a chrupiący boczek na zewnątrz dopełnia pysznej całości.
Z czym podać udka faszerowane pieczarkami z piekarnika?
Jest to bardzo uniwersalne danie, więc sprawdzi się z wszelkimi dodatkami, które lubicie. Na obiad z gotowanymi ziemniakami albo ulubioną kaszą i sezonową surówką. Na imprezie z sosem czosnkowym, tatarskim czy tzatziki.
Składniki na udka faszerowane pieczarkami z piekarnika (6 sztuk):
- 3 udka z kurczaka bez skóry i kości (500 g)
- 5-6 pieczarek
- mała cebula
- papryczka chili (można pominąć)
- 12 plastrów boczku wędzonego
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony
Przygotowanie
Mięso z udek umyj, osusz i rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty, starając się nie zrobić dziur w mięsie. Każdy płat przekrój na dwa równe prostokąty. Mięso oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Odłóż przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę przekrój na pół, wydrąż nasiona. Resztę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Wrzuć najpierw cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż kolejne kilka minut, aż odparuje z nich woda. Na koniec dodaj papryczkę chili, przypraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
Rozłóż obok siebie na desce do krojenia czy blacie 2 plastry boczku. Na boczku połóż płat mięsa. Na środku płata nałóż łyżkę pieczarek. Mięso razem z boczkiem zwiń w roladę i ułóż w naczyniu żaroodpornym, tak aby końce plastrów boczku były na dole.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 40 minut bez przykrycia.
Zostaw odpowiedź