Pieczywo

Bułki maślane – do burgerów i na śniadanie

Bułki maślane to pyszne, domowe pieczywo, które można podać na wiele sposobów. Wychodzą mięciutkie i puszyste. Idealnie sprawdzą się do burgerów z soczystym mięsem, świeżymi warzywami i ulubionym sosem. Można je również podawać z jajecznicą, szynką i serem lub wykorzystać do przygotowania kanapek na słodko z dżemem, nutella czy owocami. Będą też świetnie smakować posmarowane pastą z twarożku.

Składniki na bułki maślane (około 12 sztuk):

  • 600 g mąki pszennej typ 550 (4 szklanki)
  • 250 ml mleka 2% (1 szklanka)
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam lub inne ziarna do posypania (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Drożdże rozkrusz do miseczki. Dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość wymieszaj ze sobą i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn urośnie.

Do miski przełóż mąkę, dodaj masło (nie musi być całkowicie zimne, ważne, żeby nie było gorące), 1 całe jajko i 1 żółtko, sól, resztę ciepłego mleka i zaczyn z drożdży. Ręcznie lub na pomocą miksera z hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat lub stolnice delikatnie oprószoną mąką i jeszcze raz krótko zagnieć. Następnie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich jeszcze na dwie. Każdy taki kawałek podziel jeszcze na trzy części i formuj z nich okrągłe bułeczki.

Odkładaj je w odstępach na dużą blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby nieco podrosły.

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem jajka i oprósz ziarnami. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół.

 

Bułki maślane – do burgerów i na śniadanie

 

Zobacz inne przepisy na domowe bułeczki:

Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago