Tarta z brokułem i pomidorami - pyszne i łatwe danie!
Tarta z brokułem i pomidorami to danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację na ciepło czy jako przekąska na imprezie. Kruche ciasto, delikatny brokuł, soczyste pomidory i kremowy farsz z ricotty tworzą pyszne połączenie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jest pełna smaku, aromatyczna i sycąca, a do tego bez mięsa. Można ją przygotować z łatwo dostępnych składników. Nic, tylko brać się do roboty!
Kruche ciasto:
Farsz:
Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj drobno nożem. Wszystkie składniki przełóż do miski lub na stolnicę i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić również za pomocą robota z hakiem.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Formę do tarty (średnica około 32 cm) posmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż foremka. Wyłóż nim formę, dociskając je do brzegów.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180° C przez 15 minut.
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie lub na parze. Pomidora pokrój w plastry. Ricottę wymieszaj z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Na podpieczony spód wyłóż farsz z ricotty. Rozłóż różyczki brokuła i plastry pomidorów.
Pieczemy przez kolejne 20 minut, aż środek się zetnie, a brzegi wyraźnie zarumienią. Tartę pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 C w trybie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika posyp ją natką pietruszki i daj jej „odpocząć” kilka minut przed pokrojeniem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…