Mega czekoladowe brownie to przepyszny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest maziste, kleiste i wygląda jak zakalec, ale takie właśnie ma być. Jak spróbujesz choć kawałeczka, nie będziesz już mógł się od niego oderwać. To idealny wybór na każdą okazję. Możesz je podać na deser po obiedzie, zabrać ze sobą na piknik lub grilla, albo po prostu delektować się nim w samotności.
Jest to mój obowiązkowy wypiek po imieninach i urodzinach, kiedy dostaję w prezencie różne czekoladowe słodycze. Raz przetopiłam nawet Toffifee i Merci.
Brownie jest bardzo łatwe do przygotowania – wystarczy rozpuścić czekoladę, następnie wymieszać wszystkie składniki w jednej misce i wstawić do piekarnika. Nie potrzeba żadnych wymyślnych narzędzi ani umiejętności kulinarnych. Już po krótkiej chwili Twój dom wypełni się cudownym aromatem czekolady, a na stole wyląduje pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka!
Składniki na czekoladowe brownie:
- 500 g czekolady (dowolne smaki i rodzaje: dałam jedną gorzką, dwie z orzechami i dwie z nadzieniem karmelowym)
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 120 ml oleju
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 5 jajek
- 4 czubate łyżki kakao
- około 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- szczypta soli
Przygotowanie
Masło, czekolady połamane na kostki i olej przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Kiedy czekolada się całkowicie roztopi, całość odstaw do wystudzenia.
Ostudzoną masę przełóż miski i miksuj, dodając po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując wsypuj powoli cukier i mąkę wymieszaną z kakao i solą. Do masy wrzuć wiśnie i całość wymieszaj łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.
Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch ciasta przestanie być płynny.
Zostaw odpowiedź