Bułki zapiekane po mistrzowsku – znikną w mgnieniu oka

Bułki zapiekane po mistrzowsku - znikną w mgnieniu oka
Bułki zapiekane po mistrzowsku - znikną w mgnieniu oka

Bułki zapiekane po mistrzowsku czyli odrywane bułeczki maślane z serem i mięsem mielonym to danie, które zachwyci każdego miłośnika smakowitych przekąsek. Chrupiące pieczywo, soczyste mięso, roztopiony ser i świeża sałata – to połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Idealne na szybki obiad, kolację czy imprezę. Gwarantuję, że po zjedzeniu jednej, nie będziesz mógł się oprzeć kolejnej!

Poniżej podaję przepis na domowe maślane bułki odrywane, ale jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz je kupić w sklepie. Do takiej zapiekanki sprawdzi się również inne pieczywo: kajzerki, bułka wrocławska czy chleb tostowy.

Składniki na bułki zapiekane po mistrzowsku:

Bułki maślane (9 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g drożdży świeżych
  • pół szklanki (125 ml) mleka
  • 75 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • po dużej szczypcie przypraw: czosnek staropolski, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra
  • 150 g sera żółtego
  • olej do smażenia

Sałatka:

  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • mała cebula czerwona
  • 1 pomidory malinowy
  • 2 ogórki konserwowe
  • czubata łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bułki maślane

Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Drożdże rozkrusz do miseczki. Dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość wymieszaj ze sobą i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn urośnie.

Do miski przełóż mąkę, dodaj masło (nie musi być całkowicie zimne, ważne, żeby nie było gorące), 1 całe jajko i 1 żółtko, sól, resztę ciepłego mleka i zaczyn z drożdży. Ręcznie lub na pomocą miksera z hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat lub stolnice delikatnie oprószoną mąką i jeszcze raz krótko zagnieć. Następnie ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich jeszcze na trzy. Formuj z nich okrągłe bułeczki i układaj w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby nieco podrosły. Kiedy podrosną powinny stykać się ze sobą.

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem jajka. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Odstaw do przestudzenia.

Bułki możesz upiec dzień przed podaniem. Możesz również kupić gotowe bułki w sklepie.

Nadzienie

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso mielone. Smaż przez kilka minut, aż zacznie nabierać brązowego koloru, rozdrabniając je łopatką na małe kawałki. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszaj i zmaż jeszcze 2 minuty.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Sałatka

Sałatę lodową porwij na małe kawałki. Cebulę pokrój w piórka, pomidora w kostkę ogórki w plasterki. Warzywa przełóż do jednej miski.

Majonez wymieszaj z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Sos dodaj do warzyw i wymieszaj.

Złożenie

Bułki przekrój po całej długości na pół, nie odrywając ich od siebie. Dolną część przełóż na dużą blaszkę od piekarnika i rozłóż na niej równomiernie mięso mielone. Posyp startym serem żółtym. Górną część bułek odwróć do góry nogami, miąższem do góry i również postaw na blaszkę.

Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na dolnej części rozłóż sałatkę i nakryj górną częścią. Podawaj od razu, na ciepło.

Bułki zapiekane po mistrzowsku - znikną w mgnieniu oka
Bułki zapiekane po mistrzowsku – znikną w mgnieniu oka

 

Bułki zapiekane po mistrzowsku - znikną w mgnieniu oka
Bułki zapiekane po mistrzowsku – znikną w mgnieniu oka

Zobacz inne przepisy na kreatywne domowe przekąski:

Muffuletta rolls – pyszne zawijaski pizzowe

Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska

Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym – pyszna przekąska

 

Print Friendly, PDF & Email