Ciasto kokosowo-jabłkowe – połączenie, które podbija podniebienia!

Ciasto kokosowo-jabłkowe to przepyszny, domowy wypiek, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest doskonałym sposobem na urozmaicenie rodzinnych spotkań czy przyjęć. Składa się z biszkoptu kokosowego, musu jabłkowego i delikatnej, jogurtowej pianki cytrynowej. Takie połączenie nigdy nie zawodzi i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem.

Składniki na ciasto kokosowo-jabłkowe:

Biszkopt kokosowy:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 opakowania galaretki agrestowej (lub inny smak o zielonym kolorze)
  • 100 g cukru
  • sok z połówki cytryny
  • duża szczypta cynamonu

Pianka:

  • 300 ml wody
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Dodatkowo: łyżka wiórków kokosowych do posypania, sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta

Przygotowanie

Biszkopt kokosowy

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.

Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 20 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.

Mus jabłkowy

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazdka nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je na patelnię i duś na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Duś jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody. Jabłka zdejmij z ognia, wlej do nich gorącą galaretkę i wymieszaj. Całość odstaw do wystygnięcia, aż masa zacznie lekko tężeć.

Pianka

Galaretki cytrynowe rozpuść w 300 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie biała pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodaj jogurt grecki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa.

Złożenie ciasta

Blaty biszkoptu nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Tężejący mus jabłkowy wyłóż na spodni blat, wyrównaj i nakryj drugim blatem. Na wierch nałóż jogurtową piankę. Posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami:

Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Kruche ciasto z jabłkami

Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

 

Print Friendly, PDF & Email