Ogórki po cygańsku – domowe przetwory na zimę

Ogórki po cygańsku – domowe przetwory na zimę
Ogórki po cygańsku – domowe przetwory na zimę

Ogórki po cygańsku w pomidorowej, nieco ostrej zalewie to świetny przepis na domowe przetwory na zimę. Wychodzą pyszne, chrupiące i wyraziste w smaku. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy sałatek.

Ogórki po cygańsku to doskonały sposób na urozmaicenie zimowej spiżarni i cieszenie się smakiem lata przez cały rok. Domowe przetwory mają niepowtarzalny smak i są zdrową alternatywą dla sklepowych produktów. Warto więc poświęcić trochę czasu latem, aby zimą móc cieszyć się pysznymi, domowymi wekami.

Składniki na ogórki po cygańsku (6 słoików po 0,5 l):

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 500 g cebuli
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 120 g cukru (może też być erytrytol)
  • 125 ml oleju rzepakowego (pół szklanki)
  • 80 ml octu spirytusowego (1/3 szklanki)
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku

 

Przygotowanie

Dokładnie umyte ogórki pokrój wzdłuż na 4 części, a jeśli są nieco większe, to najpierw przekrój je w poprzek na pół. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba warzywa przełóż do dużej miski i zasyp solą. Wymieszaj je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstaw na jakieś 2 godziny.

W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i olej włóż do garnka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstaw do przestygnięcia.

Chłodną zalewę wlej do ogórków, całość ponownie wymieszaj i odstaw jeszcze na godzinę. Ogórki wraz z całą zalewą przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręć i pasteryzuj.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut.

Ja wszystkie przetwory pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę.

Ogórki po cygańsku – domowe przetwory na zimę
Ogórki po cygańsku – domowe przetwory na zimę

 

Zobacz inne przepisy na ogórki na zimę:

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę

Print Friendly, PDF & Email