Wegetariańskie

Frytki z cukinii bez smażenia – pyszna przekąska

Frytki z cukinii pieczone w piekarniku to zdrowa, smaczna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są łatwe w przygotowaniu, a ich smak i chrupiąca konsystencja z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno młodą, małą cukinię, jak i taką przerośniętą z twardą skórką.

Z czym podawać frytki z cukinii?

Frytki z cukinii doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać jako samodzielną przekąskę, jako dodatek do mięs lub ryb, a także w towarzystwie różnych sosów, takich jak:

  • Sos czosnkowy: Klasyka, która pasuje do wielu potraw.
  • Hummus: Kremowy dip z ciecierzycy, pełen białka.
  • Salsa: Pikantny sos na bazie pomidorów, cebuli i innych warzyw.
  • Jogurt z ziołami: Lekki i orzeźwiający sos.
  • Ketchup: Dla tradycjonalistów, którzy nie wyobrażają sobie frytek bez ketchupu

Frytki z cukinii świetnie sprawdzą się także jako dodatek do:

  • Burgerów: Zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.
  • Sałatek: Dodadzą chrupiącej tekstury i ciekawego smaku.
  • Wrappów: Będą doskonałym uzupełnieniem warzyw i sosów.

Składniki na frytki z cukinii:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej (lub paniery z ciecierzycy)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek z nasionami. Resztę cukinii pokrój w paski mniej więcej wielkości kciuka.

Do miseczki wbij jajka, dodaj po dużej szczypcie soli i pieprzu i roztrzep je widelcem. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.

Kawałki cukinii obtaczaj najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Układaj je na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut.

 

Frytki z cukinii bez smażenia – pyszna przekąska

Zobacz inne przepisy na przekąski z cukinii:

Smażona cukinia panierowana – pyszna przekąska

Roladki z cukinii – pyszne danie z piekarnika

Najprostsze placki z cukinii

Dietetyczne pizzerinki z cukinii (46 kcal)

Cukinia w panierce z serem żółtym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago