Zupa fasolowa po zbójnicku
Zupa fasolowa po zbójnicku z mięsem mielonym to bardzo pyszne, aromatyczne, rozgrzewające i sycące danie, idealne na obiad w chłodniejsze dni. Jednym z jej atutów jest prostota w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby stworzyć pyszny obiad, który zadowoli całą rodzinę. Można ją przygotować w większej ilości i zajadać przez kilka dni, co czyni ją idealnym rozwiązaniem na zabiegane tygodnie. Dodatek świeżego pieczywa czy grzanek uczyni ją pełnowartościowym posiłkiem, który z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy.
Fasolę zalej około dwoma litrami zimnej wody i zostaw na noc, na przynajmniej 8 godzin. Następnie odlej wodę, fasolkę wypłucz, przełóż do garnka i ponownie zalej dwoma litrami wody. Gotuj ją na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. Po ugotowaniu odcedź.
Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Smaż do momentu, kiedy nabierze brązowego koloru. Mięso przełóż do dużego garna, a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i marchew pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa smaż, aż zrobią się miękkie, następnie również przełóż go garnka.
Do garnka dodaj również ugotowaną fasolę, wlej bulion, passatę pomidorową, dodaj cukier, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Przed końcem gotowania zupę spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…