Babciny gulasz z fasolą – niezwykle sycący i pyszny
Babciny gulasz z fasolą to potrawa, która smakuje każdemu. Jest sycący, pożywny i rozgrzewający. Smakuje jeszcze lepiej odgrzany, więc możesz przygotować go wcześniej i cieszyć się nim przez kilka dni. Gulasz można podać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, ryż, makaron czy chrupiące pieczywo.
Fasolę przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstaw na około 8-12 godzin. Po tym czasie fasolę odcedź, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około półtora godziny. W trakcie gotowania, najlepiej sprawdzić po godzinie, czy fasola jest już gotowa. Fasolę odcedź na sicie.
Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną cienką warstwą oleju. Smaż przez 4-5 minut, następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula zacznie się szklić, a mięso straci różowy kolor, na patelnię wlej bulion. Całość nakryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w międzyczasie cały płyn odparuje, dolej jeszcze trochę.
Grzyby oczyść i pokrój w kostkę (możesz również użyć grzybów mrożonych). Przełóż do garnka i gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Następnie odcedź je i dodaj do mięsa. Dodaj również marchew pokrojoną w plasterki. Wlej passatę pomidorową. Całość duś jeszcze około 10 minut.
Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą i duś jeszcze kilka minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…