Dania główne

Babciny gulasz z fasolą – niezwykle sycący i pyszny

Babciny gulasz z fasolą to potrawa, która smakuje każdemu. Jest sycący, pożywny i rozgrzewający. Smakuje jeszcze lepiej odgrzany, więc możesz przygotować go wcześniej i cieszyć się nim przez kilka dni. Gulasz można podać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, ryż, makaron czy chrupiące pieczywo.

Składniki na babciny gulasz z fasolą:

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • 2 duże cebule
  • 250 g grzybów leśnych (można zastąpić pieczarkami)
  • 1 marchew
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek suszony, lubczyk
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Fasolę przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstaw na około 8-12 godzin. Po tym czasie fasolę odcedź, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około półtora godziny. W trakcie gotowania, najlepiej sprawdzić po godzinie, czy fasola jest już gotowa. Fasolę odcedź na sicie.

Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną cienką warstwą oleju. Smaż przez 4-5 minut, następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula zacznie się szklić, a mięso straci różowy kolor, na patelnię wlej bulion. Całość nakryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w międzyczasie cały płyn odparuje, dolej jeszcze trochę.

Grzyby oczyść i pokrój w kostkę (możesz również użyć grzybów mrożonych). Przełóż do garnka i gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Następnie odcedź je i dodaj do mięsa. Dodaj również marchew pokrojoną w plasterki. Wlej passatę pomidorową. Całość duś jeszcze około 10 minut.

Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą i duś jeszcze kilka minut.

Babciny gulasz z fasolą – niezwykle sycący i pyszny

Zobacz inne przepisy na dania z fasolą:

Zupa fasolowa po zbójnicku – pyszna i sycąca

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago