Ciasto Pijana Śliwka - eksplozja smaków w każdym kęsie
Ciasto Pijana Śliwka to wyjątkowy deser, który zachwyci Cię połączeniem intensywnego smaku czekolady, delikatności kremu i słodyczy pijanych śliwek. Idealne na specjalne okazje.
Przepis jest bardzo popularny i pewnie już o nim słyszeliście, jednak pewnie nie próbowaliście go w takim wydaniu. Puszysty biszkopt kakaowy przełożony lekkim kremem budyniowym z nutką piernika i pijane śliwki w czekoladzie na wierzchu to doskonały wypiek na święta.
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Śliwki w czekoladzie:
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i zalej whisky. Odstaw na 3-4 godziny. Po tym czasie odsącz je na sitku z alkoholu.
Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i przyprawą korzenną. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.
Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę.
Alkohol, który pozostał z moczenia śliwek wymieszaj z około 2/3 szklanki wody i taką mieszanką nasącz oba biszkoptu. Na spodni blat biszkoptu wyłóż gorący krem budyniowy i nakryj drugim blatem. Ciasto odstaw do wystudzenia.
Do rondelka włóż czekoladę, kakao i mleko. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij ją z palnika i wymieszaj ze śliwkami. Całość wyłóż na wierzch biszkoptu i rozsmaruj po całej powierzchni.
Kiedy ciasto ostygnie, odstaw je do lodówki na 2-3 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Do biszkopta nie daje się proszku do pieczenia,to nie jest biszkopt ,tylko ciasto biszkoptowe.