Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami to przepyszna i aromatyczna przekąska, która sprawdzi się na wiele okazji. Ich lekko chrupiąca skórka oraz aromatyczne nadzienie sprawiają, że trudno się im oprzeć. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, paszteciki sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu czy kolacji. Dla mnie najlepsze są podane z kubkiem czerwonego barszczu.
Ciasto:
Farsz:
Ponadto:
jajko do posmarowania ciasta,
sezam do posypania
Rozkrusz drożdże i wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby wyrósł. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajko, sól, olej i resztę ciepłego mleka. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób gładkie i elastyczne ciasto za pomocą robota z hakiem lub ręcznie.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość.
Odciśnij dokładnie kiszoną kapustę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż kapustę do garnka, zalej około 2 szklankami wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj kapustę na wolnym ogniu przez około 30 minut. Odcedź kapustę, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe i odstaw do wystygnięcia.
Pokrój pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i wrzuć na najpierw cebulę, a po 3 minutach pieczarki. Składniki smaż, aż się zarumienią.
Dodaj do pieczarek i cebuli ugotowaną kapustę. Przypraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz do wystygnięcia.
Przenieś wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrób krótko. Podziel ciasto na kule wielkości mandarynki.
Rozwałkuj każdą kulę na cienki prostokąt. Nałóż farsz na środek każdego prostokąta i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto z farszem w rulon i pokrój na kawałki co około 5 cm.
Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj paszteciki ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby podrosły. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub innymi ziarnami (opcjonalnie).
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz paszteciki przez około 25 minut w trybie góra-dół, aż będą złocistobrązowe.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…