Przekąski

Ryba po kaszubsku z rodzynkami

Ryba po kaszubsku to pyszne danie, które często gości na stołach podczas uroczystości rodzinnych, świąt i innych specjalnych okazji. Nie jest trudna w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień, kiedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć.

Połączenie delikatnej i soczystej ryby, słodko-kwaśnej zalewy pomidorowej ze słodką nutą rodzynek, cebulą i papryką tworzy niepowtarzalny smak, który trudno zapomnieć.

 

Składniki na ryba po kaszubsku:

  • 500 g filetów rybnych np. z dorsza
  • 1 duża papryka czerwona
  • 30 g rodzynek
  • 2 średnie cebule

Panierka do ryby:

  • sok z połówki cytryny
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Zalewa:

  • około 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • sól, pieprz, kilka liści laurowych

 

Przygotowanie

Rybę oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw przynajmniej na 15 minut, następnie pokrój na paski szerokości około 4 cm. Dłuższe paski przekrój na pół. Każdy pasek obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Rybę układaj na patelni z rozgrzaną warstwą (około 1 cm) oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Po jakiś 4-5 minutach dodaj paprykę i rodzynki. Całość smaż jeszcze kilka minut.

Wszystkie składniki na zalewę wymieszaj ze sobą i wlej na patelnię z warzywami. Całość zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.

W misce układaj warstwowo: ryba, zalewa, ryba i zalewa. Całość odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie odłóż do lodówki przynajmniej na 12 godzin.

Ryba po kaszubsku z rodzynkami

 

Zobacz inne przepisy na dania rybne:

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Ryba marynowana w zalewie octowej

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago